IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратното изкупуване на акции на Nvidia озадачи някои акционери

Ходът не е обичаен за компания, чиито акции не спират да поскъпват през последната година

10:16 | 25.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ходът на Nvidia да изкупи обратно свои акции за 25 млрд. долара, след като цената на книжата ѝ се утрои тази година, хвана някои инвеститори неподготвени, въпреки че приветстваха страхотния ѝ отчет за второто тримесечие, пише Ройтерс.

Стойността на акциите на Nvidia достигна рекорден връх в четвъртък – ден след като компанията надмина значително очакванията с прогнозата си за тримесечните приходи, след като бумът на изкуствения интелект подхрани търсенето на нейните чипове. Цената на книжата на Nvidia, която нарасна в дните преди обявяването на отчета, като се изкачи с 6% в четвъртък, но до края на деня ръстът изчезна и цената приключи сесията почти без промяна.

Въпреки това обратното изкупуване на акциите на Nvidia – петата по големина подобна програма, обявена сред базираните в САЩ компании тази година по данни на EPFR – изненада някои инвеститори.

Обратното изкупуване на акции обикновено е начин компаниите да върнат капитал на акционерите. Такива програми могат да облагодетелстват цената на акцията чрез намаляване на предлагането на книжа и увеличаване на търсенето. Освен това могат да увеличат печалбата на акция – внимателно наблюдаван от инвеститорите показател.

Макар че акционерите често смятат обратното изкупуване като обнадеждаващ знак, когато акциите на компанията изглеждат евтини, книжата на Nvidia повишиха стойността си с около 220% през 2023 г., оставяйки инвеститорите да търсят причини за хода на компанията.

„Малко е озадачаващо“, коментира Кинг Лип, главен стратег в Baker Avenue Wealth Menagement, която има 2,5 млрд. долара в активи.

За разлика от компаниите с бавен растеж на финансовите резултати, които се обръщат към обратното изкупуване, за да помогнат за поддържането на печалбата на акция, съобщението на Nvidia „идва като изненада“, като се има предвид, че компанията е „горещо технологично име що се касае до растежа“, коментира Даниел Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust, която притежава акции на Nvidia.

„Посланието изглежда е, че ръководството (на Nvidia) вярва, че нейните акции са подценени“, споделя Морган.

Генериране на средства

За някои инвеститори една „подценена“ Nvidia може да е трудна за приемане новина. Акциите на Nvidia се търгуваха 45 пъти спрямо прогнозите за 12-месечната печалба към сряда, спрямо около 19 пъти за индекса S&P 500, според Refinitiv Datastream.

„В миналото бихте се радвали, когато една компания в състояние да изкупи обратно акциите си, когато те са подценени, но не смятам, че някой може да твърди това за Nvidia в момента“, коментира Том Плъмб, главен изпълнителен директор и портфолио мениджър в Plumb Funds.

Въпреки това Плъмб твърди, че компанията може да бъде ограничена в начина, по който може да използва ресурсите си, след като сделката ѝ за придобиването на дизайнера на чипове Arm Holdings се провали заради регулаторни притеснения.

„Те генерират невероятни суми пари, повече от необходимите им за настоящата им инвестиционна стратегия, и им е забранено да купуват допълнителни големи бизнеси“, допълва той. „Така че какво ще правят с парите си?“

Nvidia похарчи около 27% от приходите си за развойна дейност през миналата година, което е в съответствие с конкурентните компании за чипове.

Гигантът не е отговорил веднага на запитването за коментар.

В отчета си за второто тримесечие, който беше обявен късно в сряда, Nvidia каза, че бордът ѝ е одобрил допълнително обратно изкупуване на акции за 25 млрд. долара, както и че компанията планира да продължи този тип програми тази фискална година.

Въпреки невероятната сума в долари, обратното изкупуване на Nvidia възлиза само на 2,1% от нейната пазарна капитализация от 1,2 трлн. долара, или доходност от обратно изкупуване, към сряда. Това е под историческата доходност от обратно изкупуване от 2,58% за целия S&P 500, когато се разглеждат едногодишни периоди, твърди Хауърд Силвърблат, старши индекс анализатор в S&P Dow Jones Indices.

Междувременно част от технологичните гиганти и компании на растежа обявиха дори още по-големи обратни изкупувания тази година: Apple за 90 млрд. долара, Alphabet – за 70 млрд. долара, а Meta – за 40 млрд. долара.

Технологичните компании са склонни да предпочитат да използват пари за обратно изкупуване пред дивиденти, защото „ако са на куката на дивидента всяко тримесечие, това може да попречи на способността им да се възползват от възможностите за растеж“, коментира Даниел Клауснер, ръководител на консултантския отдел за публичен капитал в САЩ в Houlihan Lokey.

И все пак някои инвеститори приветстваха решението на Nvidia за обратното изкупуване.

„Това е демонстрация на увереност“, коментира Франсиско Бидо, старши портфолио мениджър в F/M Investments. „Ако можеха да използват по-добре (парите), почти съм сигурен, че щяха да го направят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още