IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia представи генеративен изкуствен интелект за хуманоидни роботи

Компанията разкри нова компютърна система, която да захранва робота, комбинирана със специален софтуерен пакет

09:23 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Nvidia обяви хардуер и софтуерна платформа за изграждането на хуманоидни роботи, която включва функции с генеративен изкуствен интелект, предава Ройтерс.

Новата платформа ще включва компютърна система, която да захранва робота, плюс софтуерен пакет, включващ генеративен изкуствен интелект (AI) и други инструменти, за да се изградят роботи, които наподобяват хора, разкри компанията на годишната си конференция за разработчици.

Добавянето на генеративния изкуствен интелект ще позволи на хуманоидните роботи да предприемат действия въз основа на заявки с комбинация от език, видео, „човешки демонстрации“ и минали преживявания. Всичко това е наречено Project GR00T, а компонентите с генеративен AI ще допълнят наличния хардуер и софтуерната платформа за роботика на компанията.

„Тези по-умни, по-бързи и по-добри роботи ще бъдат внедрени в тежките индустрии по света“, коментира Рев Лабередиан, вицепрезидент омнивселена и симулационни технологии в Nvidia. „Работим с цялата световна екосистема за роботи и симулация, за да ускорим развитието и внедряването“, допълни той.

Мощният компютър зад софтуера с генеративен AI се нарича „Jetson Thor” и е базиран на чиповете за изкуствен интелект на компанията и друг хардуер. Компютърът ще даде на робота достатъчно изчислителна мощ, за да изпълнява сложни задачи и да общува с хора и машини, твърди компанията.

Пакетът от софтуерни инструменти се нарича „Isaac”, а функциите с генеративен AI GR00T са проектирани да работят за „всеки робот във всяка среда“, се казва в съобщението. Инструментите включват способността софтуерът да се обучава, за да взима по-добри решения с течение на времето.

Nvidia също така твърди, че ще пусне предварително обучени роботизирани модели и друг софтуер, който да подобри функциите на роботизирана ръка и възможностите за наблюдение на множество камери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още