IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Метавселената все още не предизвиква сериозни опасения

На този етап няма засилена нужда от контрол на виртуалните светове, смята еврокомисарят по конкуренцията

19:17 | 06.07.23 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Метавселената досега не е предизвикала никакви притеснения, нито е създала необходимост от закони, които да я контролират, заяви днес еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс.

Инициатива, която тя ще представи в метавселената следващата седмица, цели да помогне на регулаторите на конкуренцията да разберат динамиката на индустрията, коментира Вестагер.

Собственикът на Facebook – Meta Platforms, Microsoft и Apple работят върху продукти и услуги за метавселена, предизвикайки опасения, че компаниите могат да получат несправедливо предимство пред по-малки играчи като Roblox.

Вестагер твърди, че няма никакви притеснения относно конкуренцията.

„Всъщност виждаме, че има много иновации, когато става дума за виртуални светове. Не мисля, че която и да е компания може да твърди, че ще я притежава, така да се каже, но това е нещо, което се надяваме да разберем“,каза тя пред репортери в кулоарите на конференция.

Инициативата, която ще бъде обявена следващата седмица, предлага инструментариум с насоки за участие във виртуални светове и такъв за борба с фалшифицирането, показва документ, видян от Ройтерс.

Освен това тя предлага стандарти за отворени и оперативно съвместими виртуални светове, за да се избегне доминирането на малък брой играчи.

„(Европейската) комисия се стреми към Web 4.0, който се базира на отворени и силно разпространени технологии и стандарти, които позволяват оперативна съвместимост между платформи и мрежи, и свобода на избор за потребителите“, се казва в документа.

Вестагер коментира, че редица закони, приети през последните пет години с цел регулиране на големите технологични компании, вариращи от неприкосновеността на личния живот до пазарната мощ и предстоящите правила за изкуствен интелект, могат да се прилагат и за метавселената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още