IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Организации и експерти призоваха Meta да не допуска непълнолетни във виртуалния си свят

Непълнолетните ще бъдат изправени пред тормоз и нарушения на поверителността в приложението за виртуална реалност, смятат експертите

10:18 | 14.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Десетки защитнически организации и експерти по сигурността на децата призовават Meta Platforms да спре с плановете си да позволява на непълнолетни да използват новия ѝ виртуален свят, съобщава Bloomberg.

Meta планира да покани тийнейджъри и млади хора да се присъединят към приложението ѝ за метавселена, Horizon Worlds, през следващите месеци. Групите и експертите, подписали писмото, което беше изпратено до главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг в петък, обаче твърдят, че непълнолетните ще бъдат изправени пред тормоз и нарушения на поверителността в приложението за виртуална реалност, което е едва в начален етап на развитие.

„Meta трябва да изчака повече рецензирани изследвания за потенциалните рискове от метавселената, за да сме сигурни, че децата и тийнейджърите ще бъдат в безопасност“, пишат групите, водени от организации за онлайн безопасност, включително Fairplay, Center for Countering Digital Hate, Common Sense Media и др.

Писмото посочва към доклад от март на Center for Countering Digital Hate, според който потребителите под 18 години вече са изправени пред тормоз от възрастни в приложението. Изследователи от центъра стават свидетели на 19 епизода на тормоз, насочен към непълнолетни от възрастни, включително сексуален тормоз, по време на 100 посещения на най-популярните светове в рамките на Horizon Universe.

„Преди да направим Horizon Worlds достъпен за тийнейджъри, ще разполагаме с допълнителни защити и инструменти, за да им помогнем да им осигурим изживявания, подходящи за възрастта им“, каза в изявление Джо Озбърн, говорител на Meta. „Слушалките Quest са за хора над 13 години и ние насърчаваме родителите и попечителите да използват нашите инструменти за родителски надзор, включително управление на достъпа до приложения, за да гарантират безопасно изживяване“.

Meta е изправена пред мащабно наблюдение заради ефекта на нейните продукти върху психичното здраве на младежите. Информатор във Facebook през 2021 г. обвини компанията, че поставя печалбите над безопасността и че не защитава децата, особено тийнейджърките, които прекарват прекалено много време в Instagram.

Изследванията по въпроса са разделени, като някои проучвания стигат до заключението, че високите нива на ангажираност в социалните медии водят до депресия при непълнолетни, докато други установяват, че има малка връзка.

Подписалите писмото пишат, че Meta трябва да проправи нов път с новия си водещ проект в метавселената.

„Ако Meta отвори вратите на тези светове за непълнолетни, вместо да спре, за да ги защити, вие отново ще покажете, че вашата компания е ненадеждна, когато става въпрос за защита на най-добрите интереси на младите хора“, пишат те.

Минималната възраст за приложението metaverse засега е 18 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още