IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Xiaomi спадат, но компанията напредва с плановете си за електромобили

Нетната печалба за второто тримесечие е скочила със 147% спрямо година по-рано

16:08 | 31.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на смартфони Xiaomi отчете 4% спад на приходите за второто тримесечие, което отразява свиването на пазара на смартфони в Китай. Компанията обаче заяви, че насочването ѝ към производство на електромобили се случва по-бързо от планираното, предава Ройтерс.

Приходите от продажби са спаднали до 67,4 млрд. юана (9,2 млрд. долара) от 70,17 млрд. юана през същото тримесечие на миналата година, но все пак се оказаха над средната прогноза на анализаторите за 65,13 млрд. долара.

Нетната печалба е нараснала до 5,14 млрд. юана през периода. Това представлява увеличение със 147% спрямо сумата от 2,08 млрд. юана година по-рано, като също надмина очакванията. Компанията отдава ръста на свиването на разходите и подобряването на ефективността, особено във физическите си магазини.

„Въпреки макроикономическите предизвикателства на световния пазар ние продължаваме да разширяваме нашия отпечатък“, коментира президентът на Xiaomi Лу Уейбин.

„Някои от нашите конкуренти вече се оттеглиха от определени области в тази предизвикателна среда, но колкото и трудно да е, ние ще засилим присъствието си в региони и пазари“, посочва Лу.

Потребителското търсене на пазара на смартфони в Китай продължава да се свива през второто тримесечие, което доведе до 5% спад на продадените общо бройки до 64,3 млн. по данни на Canalys, консултантска компания, която следи индустрията за смартфони.

Продажбите на Xiaomi са се свили с 19 на сто до 8,6 млн. бройки, докато на ключовия индийски пазар са спаднали с 22% до 5,4 млн. бройки, посочва Canalys.

С оглед на намаляващите продажби на смартфони, Xiaomi планира да се насочи към производството на електромобили. Тя получи одобрение от властите в Китай за това, писа по-рано Ройтерс.

Компанията е обещала да инвестира 10 млрд. долара в автомобилния си бизнес в рамките на десетилетие.

Лу твърди, че плановете на компанията да започне масово производство на електромобили през първата половина на 2024 г. остава непромена.

„Текущият ни напредък изпреварва очакванията и първоначалния производствен график“, обяви той.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още