IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ограничава разширяването в Китай на производители на чипове

Компаниите, получили федерално финансиране за стимулиране на производството, ще се съобразяват с рестриктивни мерки

20:15 | 22.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ официално въвежда ограничения за компании за производство на полупроводници, получили американско финансиране, да се разширяват в Китай.

В петък Министерството на търговията на САЩ издаде окончателни правила за предотвратяване на използването на субсидии за производство на полупроводници в Китай и други страни, за които се смята, че създават опасения за националната сигурност на Америка, пише Ройтерс.

Регламентът е последното препятствие преди администрацията на президента Джо Байдън да започне да отпуска субсидии за производство на чипове. Знаковият закон „Чипове и наука“ осигурява 52,7 млрд. долара за производство на полупроводници в САЩ, изследвания и развитие на работната сила.

Регламентът беше предложен през март. Той ограничава получателите на финансиране от САЩ да инвестират в разширяване на производството на полупроводници в чужди страни, които предизвикват безпокойство у Вашингтон, като Китай и Русия. Ограничението се предвижда да действа за период от 10 години.

Законодателството ограничава също така получателите на средства да участват в съвместни изследвания или усилия за лицензиране на технологии със съмнителни чуждестранни лица.

През октомври 2022 г. ведомството издаде мерки за контрол на износа, за да отреже Китай от определени чипове, произведени с американски технологии, за да забави технологичния и военен напредък на Пекин.

Ако получателите на финансиране нарушат ограниченията, Министерството на търговията ще изиска те да върнат получената подкрепа.

Законодателството класифицира някои полупроводници като критични за националната сигурност и за тях ще действат по-строги ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още