IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance планира да закрие звеното си за игри Nuverse

Решението вероятно ще засегне стотици служители

10:33 | 27.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията майка на TikTok – ByteDance, планира да сложи край на гейминг бранда си Nuverse и да се оттегли от масовите видео игри, казват четирима запознати източници.

ByteDance е заявила за Ройтерс, че е решила да преструктурира гейминг бизнеса си след преглед, без да дава допълнителна информация.

“Редовно извършваме преглед на бизнесите си и правим корекции, за да се фокусираме върху дългосрочни стратегически сфери на растеж. След скорошен преглед взехме трудното решение да преструктурираме бизнеса си с игри“, казва говорителят.

Според източниците ByteDance ще каже на служителите си в понеделник да спрат работа по неиздадени игри до декември и че компанията ще търси начини да продаде вече пуснати заглавия.

Решението вероятно ще засегне стотици служители, някои от които са научили за хода през уикенда, казват източниците.

Китайската технологична компания няма план да се върне на глобалния пазар на видео игри на стойност 185 млрд. долара, добавят те, отказвайки да бъдат идентифицирани, тъй като информацията не е публична.

Брандът за ежедневни игри Ohayoo, чиито игри са включени в Douyin – сестринското приложение на TikTok в Китай, няма да бъде засегнат, нито пък игрите, които са в TikTok, казва един от източниците.

Ройтерс съобщи миналия месец, че ByteDance е започнала да търси купувачи за дъщерната компания за разработка на игри Moonton Technology. Освен това преструктурира компанията си за виртуална реалност Pico, съкращавайки голяма част от екипа си по съдържание.

Създаването на Nuverse от ByteDance през 2019 г. до голяма степен бе смятано за огромен тласък в световния гейминг сектор и стратегически елемент в конкуренцията с местния съперник Tencent Holdings – най-голямата гейминг компания в света.

Представянето на Nuverse обаче е неравномерно. Най-известната игра е Marvel Snap – онлайн игра с карти, която натрупа фенове, но не стане комерсиален хит. Други заглавия включват One Piece: The Voyage и Crystal of Atland

Nuverse се оказа във фокуса и през 2021 г., когато ByteDance официализира статута ѝ като едно от шестте бизнес подразделения под по-широка структурна реформа.

За да изгради производствен капацитет, Nuverse придоби външни студия, включително C4games през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още