IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценката на ByteDance се срива при ново обратно изкупуване на акции

Стойността на компанията в момента е с 26% по-малка от тази година по-рано

10:28 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Китайската компания ByteDance изкупува обратно акции от американски служители в рамките на сделка, която оценява компанията на 223,5 млрд. долара. Това е с около 26% по-малко от оценката ѝ година по-рано, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса.

Миналата година ByteDance беше оценена на 300 млрд. долара в рамките на програма за обратно изкупуване на акции, предложени на нейните служители, които не са от САЩ. Оттогава нейните операции в САЩ премахнаха правило, изискващо „ликвидно събитие“ като IPO или продажба на компанията, като условие за възникване на придобиване. Правилото беше в сила по данъчни причини.

ByteDance се стреми да купи книжа на стойност поне 300 милиона долара от настоящи и бивши служители в САЩ при цена от 160 долара на акция, казва източникът.

Той не е упълномощен да говори с медиите и отказва да бъде идентифициран. ByteDance не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Оценките на много стартъпи в късен етап на развитие спаднаха през последните две години, тъй като рязкото повишаване на лихвените проценти доведе до това, че на пазара на частни инвестиции има много по-малко капитал.

Всичко това се случва в момент, в който TikTok е изправен пред призиви за национална забрана от някои представители на американските власти поради опасения за потенциално влияние на китайското правителство. ByteDance отрича обвиненията.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу беше разпитан пред Конгреса през март, а тогава властите изразиха загриженост относно въздействието на съдържанието на платформата върху психичното здраве на децата.

Wall Street Journal съобщи в понеделник, че ByteDance е реализирала оперативна печалба от близо 6 млрд. долара през първото тримесечие на 2023 г., почти удвоявайки сумата спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още