IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT експерт: Достъпът до отворен код поставя въпроса за инвестициите в дадена технология

Ще започне ли в бъдеще AI да краде патенти, коментира д-р Дипанджан Наг, президент на Innovaito

13:46 | 15.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Защитата на интелектуалната собственост е изключително важна за бизнеса. Тя може да става чрез патент, защита на авторското право или чрез търговска тайна. Патентите са начин да предадете знанията си за едно изобретение на света, но дават сигурност на създателите, че ще могат да си върнат вложените суми в разработката му. Моделът на отворения код позволява на разработчиците свободно да развиват и надграждат върху една идея, но ако всички разполагат с една технология, има вероятност това да откаже те да поемат риска с инвестиции в нейното развитие. За това предупреди в предаването "Футуризъм" по Bloomberg TV Bulgaria д-р Дипанджан Наг, президент на Innovaito.

Д-р Наг е в България по покана на българското правителство и е част от магистърската програма в Софийския университет на тема иновации, интелектуална собственост и предприемачество. По думите му развитието на екосистема за стартиращи компании изисква наличието на четири неща – самата иновация или технология, интелектуалната собственост и нейната защита, предприемачи и рисков капитал.

„Харесва ми моделът, който разработва правителството и идеята, че районите около София ще се превърнат в части от екосистемата и в крайна сметка ще родят още стартиращи компании. Мисля, че това е окончателната цел – да се свържат всички елементи – университетите, иноваторите, предприемачите и правителството. Виждаме еволюцията на едно публично частно партньорство и това вече се случва“, посочи д-р Наг.

Според него патентът е негативно право – дава ексклузивни права на една компания върху определено изобретение или технология, което ѝ гарантира, че може спокойно да инвестира в нея и да я развива и същевременно да получи възвращаемост на своя капитал. „Патентът се разгласява публично, което пък кара останалите в сектора да се стремят да останат конкурентни чрез други технологии. От друга страна, търговската тайна не се разгласява и представлява знание, което би трябвало да остане само вътре в компанията“, поясни той.

Относно популярната тенденция на софтуер с отворен код д-р Наг отбеляза, че не е задължително такава стъпка да доведе до комерсиализацията на технологията, а понякога дори защитата ѝ чрез патент осигурява нейното излизане на пазара.

Притежанието на правата върху интелектуалната собственост е важно, защото позволява идеята да бъде развивана – да бъдат влагани ресурси и този продукт да бъде изваден на пазара. „Често защитата на интелектуалната собственост и отвореният код са в конфликт помежду си. В очите на много хора правилният модел е на отворения код, но за да имате успешен бизнес, очевидно трябва да предпазите и интелектуалната си собственост, съветва IT експертът. – Бизнесите трябва да поддържат баланс между отворения код и запазването на интелектуалната собственост чрез системите за лицензиране“.

Д-р Дипанджан Наг е категоричен, че изкуственият интелект не застрашава тези права, а неговите алгоритми са помогнали за много по-бързия анализ, оценка и развитие на продукти. „Това не е пречка, а по-скоро ускорител на идеи до пазара, защото той ни позволява да постигаме неща, които човешко същество не би могло да направи“, убеден е той.

Относно перспективата изкуствен интелект сам да започне да кандидатства за патенти, президентът на Innovaito IT коментира, че засега експертите от сферата са на мнение, че изкуственият интелект не може да бъде изобретател. Той може да помага с много неща, но зад него трябва да стои човек, който ще се счита за създател на идеята.

Увеличават ли се „патентните тролове“? Изостава ли Европа спрямо Китай и САЩ в надпреварата за патенти? Как компании извършват технологичен трансфер и същевременно защитават идеите си? Кои технологии се считат за ключови и защо са задължени да ги отдават под лиценз? Изостават ли патентните закони от технологиите и могат ли да наваксат? Какви са етичните съображения при патентите в сектора на биотехнологиите и лекарствата при защитата на обществения интерес?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

В предаването вижте още: Учени са интегрирали човешки мозъчни клетки в компютърен чип, астрономи открили следи за произхода на тежки елементи във Вселената, изкуствен интелект може да идентифицира произхода на виното с изумителна точност.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още