IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adobe разочарова с новата си прогноза

Инвеститорите очакваха новите AI инструменти по-бързо да дадат тласък на бизнеса на компанията

15:51 | 14.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Adobe даде по-слаба прогноза за приходите си от продажби за 2024 г., разочаровайки инвеститорите, които очакваха новите инструменти с генеративен изкуствен интелект бързо да подобрят резултатите на софтуерната компания, пише Bloomberg.

Приходите ще достигнат около 21,4 млрд. долара през фискалната година, завършваща през декември 2024 г. Като се изключат някои елементи, печалба се очаква да бъде 18 долара на акция. Средната прогноза на анализаторите беше за 21,7 млрд. долара и печалба от 18 долара на акция.

Wall Street очаква Adobe да бъде първият софтуерен гигант, който ще се възползва от вълнението около технологията за генеративен изкуствен интелект. През последните месеци компанията обяви нова версия на своя AI модел Firefly, повиши цените на услугите си и акцентира върху технологията по време на потребителската си конференция през октомври. Компанията изтъква „значителното увеличение на продажбите на нашия нов Firefly” към големи клиенти.

Този ентусиазъм беше попарен от годишната прогноза. Цената на акциите на компанията се понижи с 6% по време на следборсовата търговия, след като завърши сесията в Ню Йорк на ниво от 624,26 долара. Стойността на книжата е нараснала с 85% от началото на годината, тъй като „инвеститорите изглеждат много доволни от способността на Adobe да монетизира генеративния изкуствен интелект“, написа преди обявяването на резултатите анализаторът на Morgan Stanley Кийт Вайс.

Новите годишни приходи на звеното на Adobe за дигитални медии, което включва софтуера Photoshop и Illustrator, се очаква да достигнат 1,9 млрд. долара, посочва компанията. За сравнение, средната прогноза на анализаторите е за 2,02 млрд. долара. Разминаването в прогнозите „очевидно е разочароващо“ и инвеститорите реагират, пише Кърк Матерн, анализатор в Evercore.

Прогнозата „предполага, че компанията ще се нуждае от повече време от очакваното, за да отчете по-значим принос от своите продукти с генеративен AI”, пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Анураг Рана.

Приходите на Adobe за фискалното ѝ четвърто тримесечие са се увеличили с 12% до 5,05 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата е достигнала 4,27 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още