IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adobe залага на функции с изкуствен интелект в софтуера си за обработка на видео

Компанията яхва новата технологична вълна след бума на решенията на OpenAI

17:12 | 17.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американският софтуерен гигант Adobe обяви, че планира да въведе нови функции с изкуствен интелект в своя софтуер за обработване на видеа, използван от филмовата и телевизионната индустрия, предава Ройтерс.

Това ще позволи на видео редакторите да правят неща като да променят осветлението в кадъра или да генерират фонова музика като въведат само няколко думи от текста, като по този начин насочват системата какво точно да прави. Инструментите са част от новата система, наречена Adobe Firefly, която компанията представи през март и която служи за генериране на неповдижни изображения и текст.

Adobe яхва вълната на генеративния изкуствен интелект, която се зароди след пускането на приложенията на OpenAI и Stability AI. Те позволяват на потребителите да генерират нови изображения като въведат само няколко думи описание. Но след като Getty Images съди Stability AI, твърдейки, че стартъпът злоупотребява със защитените ѝ авторски права, правните въпроси хвърлят сянка върху това дали подобни системи с изкуствен интелект ще могат в бъдеще да се ползват масово за работа.

Adobe е един от най-големите доставчици на софтуер за визуални и видео творци, а сега обещава на своите клиенти, че резултатите от неговата система Firefly ще могат да се ползват спокойно, без притеснения за авторското право.

Новите инструменти на Adobe ще позволят на хората да казват на системата с изкуствен интелект да чете текст, а след това автоматично да генерира сториборд. За рекламната индустрия системата ще включва функции, които вземат видео съдържание и генерират различна фонова музика и декори, така че рекламата да бъде подходяща за показване в различни страни.

„С един бутон можем да генерираме 1000 версии на едно и също видео, което е локализирано, коментира Иво Манолов, вицепрезидент дигитални, видео и аудио корпоративни предложения в Adobe.

Adobe в момента тества системата и планира да пусне видео инструментите по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още