IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маргрете Вестагер се завръща на фронта срещу Big Tech

Еврокомисарят по конкуренцията ще се срещне с лидерите на част от американските технологични компании

19:24 | 05.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер ще се срещне с главните изпълнителни директори на Apple, Alphabet, Broadcom и Nvidia в Съединените щати през следващата седмица, обяви нейният съветник по комуникациите, цитиран от Ройтерс.

Срещата ще се случи месец след като Вестагер възобнови работата си след неуспешния ѝ опит да оглави базираната в Люксембург Европейска инвестиционна банка. Антимонополните експерти очакват Вестагер да има по-твърд подход към компаниите както при разследванията на сливания, така и при разглеждането на конкуренцията.

Вестагер ще се срещне с главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, с лидера на Alphabet Сундар Пичай и с главния правен директор на компанията Кент Уокър, както и с главния изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан и с главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан. Срещите ще се проведат в Сан Франциско и Пало Алто в четвъртък и петък, заяви главният ѝ съветник Кристина Холм Айберг.

Освен това еврокомисарят трябва да разговаря с главния технологичен директор на OpenAI Мира Мурати, както и с главния стратегически директор на стартъпа Джейсън Куон.

Срещите ще са фокусирани върху европейската дигитална регулация и политиките за конкуренцията.

Разговорът с Кук ще се проведе, след като миналата година производителят на iPhone предложи да позволи на конкурентите си да имат достъп до неговите системи за мобилни плащания, използвани за мобилни портфейли. Ходът беше в опит да уреди казус, свързан с разследване на Вестагер, с идеята да предотврати евентуална солидна глоба.

Европейската комисия вероятно ще потърси обратна връзка от конкуренти и клиенти този месец, въпреки че не е взето окончателно решение, коментираха миналия месец пред Ройтерс източници, запознати с въпроса.

Срещата на Вестагер с Alphabet на 11 януари е в същия ден, в който съветник от върховния съд в Европа трябва да предложи необвързваща препоръка дали съдиите трябва да приемат, или отхвърлят жалбата на Google срещу антитръстовата глоба от 2,42 млрд. евро, която ЕС ѝ наложи за пазарна злоупотреба, свързана с услугата ѝ за пазаруване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Dani_2077
преди 3 месеца
За два дена срещи с толкова много и ВАЖНИ хора ... дано да не е поредната "екскурзия", защото така изглежда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още