IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ABB придоби стартъп, който да даде "очи и мозък" на индустриалните ѝ роботи

Швейцарският стартъп Sevensense е поредната инвестиция на ABB в роботика

14:37 | 11.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

ABB придоби компания, специализирана в засилването на мобилността на индустриалните роботи, като използва изкуствен интелект и 3D ориентация за придвижване из фабрики и складове, предава Ройтерс.

Сделката за придобиването на швейцарския стартъп Sevensense е поредната инвестиция на ABB в роботика и следва нарастващото търсене на индустриални роботи, които могат да се движат и да работят самостоятелно.

Базираната в Цюрих Sevensense разработва и прави сензорни системи и такива с изкуствен интелект (AI), които ефективно дават на фабричните роботи, които пренасят компоненти към производствените линии, "очите и мозъка" да маневрират из заводите.

„В миналото роботите, които обслужваха производствените линии, обикновено следваха фиксирани магнитни ленти. Те отнемаха много време за инсталиране и не бяха много гъвкави“, коментира Сами Атия, ръководител роботика и дискретна автоматизация. „Сега имаме роботи, които могат да обикалят цялата фабрика, като разполагат с очи и мозък“.

Всеки робот, който пристига оборудван с шест камери, може да премести 2 тона материали със скорост от 1,5 метра в секудна.

„При старата система, когато трябваше да смените производствена линия от 100 метра, като добавите например нова производствена клетка, беше невъзможно да отклоните робота“, добави Атия. „Сега можем да направим това лесно“.

Пазарът на автономни мобилни роботи (AMR) се очаква да расте с около 20% годишно до 2026 г., според прогнози на ABB, разширявайки се от 5,5 млрд. долара през 2023 г. до 9,5 млрд. долара до 2026 г.

Този темп е по-бърз от онзи, който се очаква при конвенциалните фиксирани роботи, където ABB очаква годишен ръст от 8%.

Сделката за придобиване на Sevensense е най-новата инвестиция на ABB, която се конкурира с японската FANUC и германската Kuka на пазара на индустриални роботи. Освен това споразумението следва разширяването на фабриката на ABB в САЩ миналата година и покупката на ASTI Mobile Robotics през 2021 г.

Условията на новата сделка не са разкрити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още