IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber записа скок на борсата след обявяването на първото си обратно изкупуване на акции

Компанията се радва на добри резултати и силно търсене от страна на потребителите

13:50 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Uber Technolgoies достигна рекорден борсов връх в сряда, след като обяви първото си обратно изкупуване на акции на компанията на стойност 7 млрд. долара, след силното възстановяване на приходите от споделени пътувания и търсенето на бизнеса ѝ с доставки на храна, предава Ройтерс.

Миналата седмица компанията отчете годишна нетна печалба за първи път, откакто стана публична през 2019 г. Директорите на Uber заявиха, че очакват обратните изкупувания да станат нещо редовно с времето.

„Днешното разрешение на първата по рода си програма за обратно изкупуване на акции е вот на доверие за силния финансов импулс на компанията“, коментира финансовият директор на Uber Прашант Махендра-Раджа.

Инвеститорите приветстваха плановете, а цената на акциите се повиши с 12% в рамките на същия ден, в който хиляди шофьори на Uber, конкурента Lyft и на приложението за доставка на храна DoorDash планираха еднодневна стачка в САЩ, настоявайки за справедливо плащане.

Компанията отчете свободен паричен поток от 3,4 млрд. долара за 2023 г., спрямо 390 млн. долара година по-рано.

След предизвикания от пандемията спад на споделените пътувания пазарът рязко нарасна, тъй като хората започнаха да излизат повече, а служителите се върнаха в офисите. Това помогна на Uber да повиши повече от два пъти пазарната си капитализация миналата година, а ръстът в сряда ще тласне оценката ѝ до над 150 млрд. долара, ако се задържи.

„Uber работи усилено и реши, че е време да върне капитала обратно на собствениците“, коментира председателят на хедж фонда Great Hill Capital Томас Хейс.

„Това е вот на доверие към търсенето на техните услуги, както и оперативна дисциплина, управлявана перфектно от главния изпълнителен директор Дара Косровшахи“, допълва той.

През следващите три години Uber очаква брутният растеж на резервациите ѝ да е 14-16%, а ръстът на коригираната ѝ печалба във високите 30-40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още