IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Използването на вода от големите технологични компании в ерата на AI бума поражда притеснения

Microsoft, Google и Meta използват повече вода, за да охлаждат центрове за данни, които захранват продукти с изкуствен интелект

11:01 | 25.02.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големите технологични компании в света са увеличили значително използването си на вода за охлаждане на центровете за данни, а това поражда притеснения от последици за околната среда заради бума на генеративния изкуствен интелект, пише Financial Times.

Microsoft, Google и Meta са увеличили потреблението си на вода през последните години, тъй като милиони потребители ползват техните онлайн услуги.

Изследсователи считат, че търсенето на изуствен интелект ще доведе до водочерпене на между 4,2 млрд. и 6,6 млрд. куб. м до 2027 г., или около половината от потребяваното количество от Великобритания всяка година.

Изследователи от Калифорнийския университет, Ривърсайд, отбелязаха в проучване, цитирано от списание Nature тази седмица, че „моментът е изключително важен за откриване и отговаряне на проблема с тайното черпене на вода от AI модели на фона на все по-тежката криза с недостига на сладка вода, задълбочен от суша и бързо остаряваща обществена водна инфраструктура“.

Това притеснение нарасна през миналата година, докато водещите технологични компании се конкурират да пуснат продукти, използващи генеративен изкуствен интелект, който разчита на големи езикови модели, способни да обработят и генерират огромни количества текст, цифрови и други данни.

Тези модели изискват големи количества изчислителна мощ, за да оперират, а това налага използването на огромни сървърни помещения, които използват вода за охлаждане на оборудването чрез поглъщане на топлина от въздуха. Част от водата се изпарява в процеса на охлаждане, а друга може да бъде повторно използвана.

Водата се използва в повечето форми на гориво и генериране на енергия, например при добива на петрол и газ или за производството на пара в топлоелектрически централи. Тя също така се изпарява от повърхността на резервоари за генериране на водноелектрическа енергия.

През 2022 г., последния период за който са налични данни, Microsoft е повишила потреблението си на вода с 34%, Google – с 22%, а Meta – с 3%, в резултат на нарастващото им използване на центрове за данни.

Тези компании имат цели да връщат повече вода в системите, отколкото потребяват до 2030 г., например чрез финансиране на дейности за подобряване на течаща инфраструктура за напояване или възстановяване на влажни зони.

Месец преди OpenAI да завърши обучението на най-развития си модел, GPT-4, клъстер от центрове за данни в Уест Де Мойн, щата Айова, потребяваше 6% от водата в района, става ясно от съдебно дело, заведено от местни жители.

Шалоей Рен, доцент в Калифорнийския университет, Ривърсайд, счита, че искането на между 10 и 50 отговора от популярния чатбот на компанията ChatGTP, използващ по-стария модел GPT-3, се равнява на „изпиването“ на 500-милилитрова бутилка вода.

GPT-4 имаше повече параметри и изискваше повече енергия, затова вероятно ще използва повече вода, отбелязва Рен.

Изследователите призовават за по-подробни данни и прозрачност от компании за изкуствен интелект, включително разбивка колко различни изчислителни услуги потребяват например търсачки спрямо AI услуги.

„Разбираме, че тренирането на големи модели може да изисква много вода и това е една от причините да работим постоянно, за да подобрим ефективността“, отбелязва OpenAI в молба за коментар. „Освен това вярваме, че големите езикови модели може да бъдат полезни в ускоряването на научното сътрудничество и откриването на климатични решения“, допълва компанията.

Microsoft отбелязва, че „в момента AI изчисленията съставляват само малка част от използваната електрическа енергия от центровете за данни, които общо употребяват около 1% от предлагането на електрическа енергия в света. Доколко ще нарасне потреблението и как ръстът на изкуствения интелект засяга глобалната надпревара към нетна нула ще зависи от много фактори".

Кейт Крауфърд, изследовател в USC Annenberg, която специализира върху обществените последици от изкуствения интелект, отбелязва, че „без по-добра прозрачност и повече данни за проблема е невъзможно да бъдат проследени реалните последици от AI моделите върху околната среда“.

„И това е от значение в момент, когато много части на планетата преживяват дълбока и продължителна суша, а питейната вода вече е недостатъчен ресурс“.

„Не искаме да използваме сляпо AI инструменти без да знаем истинските последици от тях в момент, когато планетата вече е изправена пред климатична криза“, отбелязва Крауфърд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 25.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 месец
ще ви подскажа, ако искате да изглеждате професилнолно.. тук проблема е в топлината, и консумираната енергия... това с водата е абсурдно, щото първо дата центровете се охлаждат с климатици на ток, а в тях има някакъв фреон... вода няма, това да не е охлаждане на жигулата! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 месец
много тъъъпа статия... само давате храна на едеота под мен с такива неадекватни посания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 1 месец
"искането на между 10 и 50 отговора от популярния чатбот на компанията ChatGTP, използващ по-стария модел GPT-3, се равнява на изпиването на 500-милилитрова бутилка вода."?? И невероятно - после тази вода се връща в циркулация! Не е "изпита" от АЙЪЙ СПОКОЙНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 1 месец
И после кво, изчезва ли тази вода. Абе да не ни манипулирате пак нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още