IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

INSAIT пусна чат приложението BgGPT

Технологията вече се внедрява от бизнеса

11:05 | 04.03.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Институтът INSAIT обяви стартирането на чат приложението на BgGPT. Първият езиков модел от последно поколение на български език вече може да се ползва от всеки безплатно на адрес https://chat.bggpt.ai.

GPT-технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект и подобрява начина, по който обществото взаимодейства с информацията, посочват от института.

Институтът INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ обяви създаването на първия езиков модел на български език през януари. Проектът предизвика сериозен интерес – само за няколко дни хиляди граждани и стотици български държавни и частни организации заявиха достъп до технологията и чата, отбелязват от института в съобщение, изпратено до медиите.

Преди две седмици INSAIT публикува езиковия модел зад BgGPT за свободно ползване. Технологията вече се внедрява от бизнеса, като отзивите са, че тя може да се настрои от компаниите за специфични нужди в рамките на няколко часа и с минимален изчислителен и финансов ресурс. Графика: INSAIT Графика: INSAIT

След такава стъпка (т. нар. fine-tuning) BgGPT работи на сходно ниво с най-мощните модели като GPT-4 за специфичната задача, въпреки че е стотици пъти по икономичен като хардуерни нужди. Тази функционалност позволява на българските компании и институции да внедряват изкуствен интелект почти безплатно в сравнение с огромните разходите, нужни за настройка и използване на затворени модели (напр. като тези на OpenAI).

Друго предимство е, че BgGPT може да се използва изцяло в рамките на дадена организация, като по този начин поверителните данни не се споделят с трети страни, посочват от института. BgGPT надгражда над отворения модел Mistral-7B, като този процес включва не само обучение с множество данни на български (т.нар. continuous pre-training), но и редица иновации, които ще бъдат публикувани във водещи технологични и научни форуми.

Публичният достъп до чата на BgGPT и моделите зад него са част от мащабната стратегия на INSAIT за развитието и внедряването на изкуствения интелект в България. В този контекст INSAIT партнира с десетки български частни и държавни организации, които предоставят публични данни - например НАП, АПИС, „Просвета“, „Lex.BG“ и други.

Партньорствата включват предоставяне на публични данни за подобрението на модела и реализиране на пилотни проекти.

Очаква се моделите от серията на BgGPT да доведат до създаването на дигитални приложения, асистенти и услуги в редица сфери на нашия живот като образование, публична администрация, счетоводство и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 месец
Първото,което казало, било,абе тва да не ви е бюро информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още