IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С колко забогатя лидерът на Oracle след 12-процентното поскъпване на акциите ѝ?

Лари Елисън вече е пети по богатство в света

17:42 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Основателят на Oracle Лари Елисън е спечелил 15 млрд. долара във вторник, след като акциите на неговата софтуерна компания записаха най-добрия си ден от повече от две години и приключиха борсовата сесия на рекордна стойност, пише CNBC.

Елисън, който основа Oracle през 1977 г., остава най-големият акционер в компанията с дял, оценен на приблизително 146 млрд. долара след последния ръст. Той е пети по богатство в света според Forbes, нареждайки се след главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг и е преди Уорън Бъфет.

Цената на акциите на Oracle нарасна с 12%, приключвайки сесията на ниво от 127,54 долара, след като софтуерната компания отчете резултати за третото си тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите. Приходите от облачните услуги и сегмента за лицензионна поддръжка на компанията са се увеличили с 12 на сто, надхвърляйки прогнозите.

Въпреки че Oracle закъсня с навлизането си в бизнеса с облачна инфраструктура и беше на ръба на бума на изкуствения интелект, засиленото търсене на AI технологията на компанията позволява на Елисън да насърчава експанзията на компанията си на най-горещия пазар в индустрията.

„Ние изграждаме AI център за данни в Съединените щати, в който можете да паркирате осем Boeing-а 747 от носа до опашката в този център за данни“, коментира при представянето на отчета Елисън, който все още работи като главен технологичен директор на Oracle. „Изграждаме голям брой центрове за данни. Някои от тези центрове за данни са малки, но други са най-големите AI центрове за данни в света“, посочи той.

През последната година стойността на книжата на Oracle нарасна с 52%, увеличавайки богатството на Елисън с около 50 млрд. долара. Акцията се представи по-добре от S&P 500, който напредна с 34% през последните 12 месеца.

За разлика от Джеф Безос от Amazon, Лари Елисън държи всичките си акции, вместо да ги разпродава на порции. Според FactSet последната трансакция на Елисън с книжа на Oracle е била покупката на 7000 акции през 2022 г. Той не е продавал никакви от 2016 г.

От своя страна, тази година Безос продаде над 50 хил. акции на Amazon. Наскоро, в средата на февруари, той се раздели с още 14 млн. акции от компанията му, оценени на около 2,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още