IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI търсенето помогна на Oracle да надмине очакванията за тримесечната печалба

Прогнозата на компанията обаче не отговори на тази на анализаторите

11:55 | 12.03.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският технологичен гигант Oracle обяви, че е готов да направи съвместно изявление с производителя на чипове Nvidia. Освен това компанията успя да надмине прогнозите за тримесечната си печалба, благодарение на бума на търсенето на генеративен изкуствен интелект (AI). Новината изпрати цената на акциите на компанията с 14% нагоре по време на следборсовата търговия в понеделник, предава Ройтерс.

Ралито късно снощи добави над 40 млрд. долара към пазарната капитализация на Oracle.

46-годишната компания се опитва да се превърне в доставчик на облачни изчисления, като предлага услуги, по-евтини от тези на конкуренти като Amazon.com.

Oracle се опитва да засили търсенето на своите абонаментни планове чрез партньорства с конкурента Microsoft и лидера в производството на чипове за изкуствен интелект Nvidia.

„Очакваме да продължим да получаваме големи договори, запазващи капацитета на облачната инфраструктура, тъй като търсенето на нашата Gen2 AI инфраструктура значително надвишава предлагането – въпреки факта, че отгваряме нови и разширяваме съществуващите облачни центрове за данни много, много бързо“, коментира изпълнителният директор Сафра Кац.

Ръководителите на Oracle споменаха поне три пъти Nvidia по време на разговора си с анализатори и казаха, че съвместното изявление се очаква да бъде направено през следващата седмица.

Като се изключат някои елементи, компанията отчете 1,41 долара печалба на акция за третото тримесечие, което е с 16% над средната прогноза на LSEG за 1,38 долара на акция.

„Въпреки че резултатите за тримесечието до голяма степен бяха в съответствие с очакванията... инвеститорите са развълнувани от новия бизнес, който Oracle спечели през тримесечието“, коментира Гил Лурия, анализатор в D.A. Davidson.

Оставащите задължения за изпълнение са се увеличили с 29% в сравнение с година по-рано, което е добър знак за предстоящите резултати, казва Лурия.

Въпреки това приходите от 13,28 млрд. долара за трите месеца до 29 февруари се оказаха под очакваните средно 13,30 млрд. долара.

За настоящото тримесечие Oracle прогнозира, че приходите ѝ ще нараснат с 4-6%, което е под средната прогноза на анализаторите за около 6,5%, сочат данни на LSEG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още