IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект си проправя път в новите смартфони на Honor

Компанията залага на платформата AI Magic Portal, с която да персонализира допълнително работата със смартфона

20:08 | 26.03.24 г.
Снимка: Honor
Снимка: Honor

Изкуственият интелект (AI) навлиза и в устройствата на китайския бранд смартфони Honor, след като редица други производители в индустрията дадоха заявки за същото. За целта компанията е разработила AI Magic Portal – платформа, захранвана от тази технология, която беше представена на събитие в София заедно с устройствата от серията Magic6, които видяхме на Световния мобилен конгрес в Барселона.

AI Magic Portal разбира по-добре потребителските намерения и улеснява процеса на работа със смартфона, като предоставя нужните услуги, без да е нужно потребителят да ги търси целенасочено. Подобно на своите конкуренти, Honor се прицелва към решения за по-добра персонализация и по-лесно тълкуване на нуждите на потребителите.

Пълният потенциал на AI Magic Portal се разгръща в модела Honor Magic6 Pro – флагман с интересен дизайн, включващ гръб от черна или зелена изкуствена кожа и ясно отличаващ се ринг за камерите.

Устройството, което има 6,8-инчов LTPO AMOLED дисплей с резолюция 1280 x 2800 пиксела, показва над 1 млрд. цвята и предлага пикова яркост от 5000 нита. В сърцето на устройството стои чипсет Snapdragon 8 Gen 3, а по отношение на паметта има 12GB RAM и 512GB вградена памет.

Камерите включват 50 MP основен сензор с променлива бленда между f/1.4 и f/2.0, допълнен от 180MP телефото камера с 2,5x оптично приближение, както и до 100x дигитално приближение. Добавена е и 50MP ултраширокоъгълна камера, която разполага с автофокус.

По-важният акцент обаче пада върху изкуствения интелект. AI Magic Portal може да разпознава адреси от текстови съобщения например и може директно да насочи потребителя към Google Maps. В случаите на ползване на социални мрежи е опростен самият достъп и споделянето на информация. Ако потребителят хареса някакъв продукт, достатъчно е да задържи пръста си върху него и да го потърси с едно приплъзване по екрана. Системата автоматично го отвежда в сайтове, в които се предлага въпросният продукт или такива, близки до него.

В основата на AI платформата на Honor стои големият езиков модел MagicLM, който е дело на самата компания. Той работи с различни приложения, ползвани от потребителите на ежедневна база – от Facebook, Instagram и Messenger до Gmail, Zoom и Slack.

Компанията обещава високо ниво на сигурност и твърди, че порталът е проектиран с най-съвременни протоколи за сигурност, така че личните данни да са защитени добре.

Как се представя Honor?

Honor се роди като бранд на китайския гигант Huawei, но през 2020 г. беше продаден в опит да бъде спасен от санкциите, които САЩ наложиха на компанията майка. Ходът сработи, а марката беше придобита от консорциум от компании. Вече четири години той оперира самостоятелно, конкурирайки се с Huawei, както и с редица други китайски брандове като Xiaomi, Oppo и vivo.

По данни на Honor в момента тя има над 13 хил. служители и над 200 млн. активни устройства по света. Над 8000 от служителите се занимават с развойна дейност, като компанията инвестира 11,5% от общите си приходи за проучване и развитие на нови услуги и продукти. Тези усилия са концентритани в над седем развойни центъра.

Що се касае до продажбите през 2023 г., компанията е продала 56,5 млн. смартфона. За сравнение, през 2022 г. бройката беше 51,6 млн., сочат данни на компанията. По думите на търговския мениджър на Honor за България Йован Нягулов продажбите на смартфони на Honor извън вътрешния ѝ пазар са нараснали трикратно по обем през 2023 г. спрямо предходната година.

По данни на Canalys през четвъртото тримесечие на 2023 г. Honor попада в топ 5 на играчите на пазара на смартфони в Европа. Компанията се радва на засилен интерес към средния и високия си клас устройства, където има трикратен ръст на продажбите спрямо предходното поколение модели, заяви Нягулов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още