IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI промени структурата на фонда си за стартъпи, за да премахне контрола на Алтман

Промяната е отразена в документ до американските власти от 29 март

10:44 | 02.04.24 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

OpenAI промени структурата на управление на своя фонд за рисков капитал, който подкрепя стартиращи фирми за изкуствен интелект, така че нейният главен изпълнителен директор Сам Алтман вече няма собственост или контрол над фонда. Това показва декларация до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) в Съединените щати, цитирана от Ройтерс.

Промяната, отразена в документ от 29 март, се случва, след като собствеността на Алтман върху OpenAI Startup Fund изненада с необичайната си структура. Макар че беше рекламиран като нещо, подобно на корпоративно звено за рисков капитал, средствата на фонда бяха набрани от Алтман от ограничени външни партньори и той беше човекът, който взимаше инвестиционни решения. OpenAI твърди, че Алтман няма финансов интерес към фонда въпреки собствеността.

Axios първи съобщи за промяната. В изявление говорител на OpenAI посочва, че структурата на първоначалния генерален партньор на фонда е била временно споразумение, а „тази промяна дава допълнителна яснота“.

OpenAI Startup Fund инвестира 175 млн. долара, набрани от партньори на OpenAI като Microsoft, макар че OpenAI сама по себе си не е инвеститор.

Контролът върху фонда е прехвърлен на Иън Хатауей, партньор във фонда от 2021 г., сочат документите. Алтман вече няма да е генерален партньор.

OpenAI твърди, че Хатауей е съблюдавал акселераторската програма на фонда и е водил инвестиции в компании като Harvey, Cursor и Ambience Healthcare.

Алтман, бивш президент на акселератора за стартъпи Y Combinator, по-рано си навлече критики заради своя разрастващ се инвестиционен интерес извън OpenAI – от криптостартъпа Worldcoin до компанията за синтез Helion Energy, както и заради дейности за набиране на средства в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още