IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI битката продължава, а xAI на Мъск се опитва да навакса изоставането си

Стартъпът води преговори за набирането на 3 млрд. долара

17:46 | 06.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Инвеститори, близки до Илон Мъск, водят преговори да помогнат на xAI да набере 3 млрд. долара в рамките на кръг, който може да оцени стартъпа за изкуствен интелект на 18 млрд. долара, твърди източник на The Wall Street Journal, запознат с въпроса.

Компанията за рисков капитал Gigafund и Стив Ювъртсън, виден поддръжник на Мъск и съосновател на друга фирма за рисков капитал, са сред онези, които обмислят да се включат в този кръг на финансиране, допълват източниците.

Ювъртсън е дългогодишен приятел на Мъск, който има място в борда на космическата компания SpaceX и беше директор на Tesla до 2020 г. Gigafund е съоснована от Люк Носек, който също е директор на SpaceX и подобно на Мъск е член на „PayPal мафията“ – група, която създаде компанията за разплащания. Мъск и Носек някога опитаха заедно да придобият DeepMind – компанията за изкуствен интелект, която сега е част от Google.

Условията на набирането на капитал от xAI не са финализирани, а плановете могат да се променят.

Предложеното набиране на капитал бележи поредна ескалация в надпреварата в сферата на изкуствения интелект. Водещи AI стартъпи набраха милиарди долари през последните години, за да финансират изчислителните ресурси, които са им необходими за обучаване на големи езикови модели – технологията зад популярните AI чатботове.

Създателят на ChatGPT – OpenAI, си осигури 13 млрд. долара финансиране от Microsoft, докато нейният конкурент Anthropic набра над 6 млрд. долара.

xAI. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg xAI. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Стартъпът на Мъск се опитва да догони своите по-добре финансирани конкуренти. Компанията беше създадена през юли, което накара някои инвеститори да гледат скептично на идеята, че тя има шанса да се конкурира с други водещи фирми в изкуствения интелект. Стартъпът пусна своя чатбот Grok през ноември и го направи достъпен за абонатите на социалната мрежа X. Миналия месец xAI обяви най-новия си AI модел, наречен Grok-1.5, и каза, че скоро ще бъде достъпен за първите тестващи го и за досегашните потребители на Grok.

Документи, подадени до властите в САЩ през декември, показват, че xAI иска да набере 1 млрд. долара и вече си е осигурила близо 135 млн. долара от четирима инвеститори. Не е ясно дали това набиране на капитал е свързано с настоящите преговори.

Мъск отрече по-ранните слухове, че привлича допълнителни средства за xAI. “xAI не набира капитал и не води преговори с никого по този повод“, написа той в X в края на януари.

Мъск и представители на xAI и X не са отговорили на запитванията за коментар.

Настоящите преговори обаче са набрали инерция, твърдят източниците, запознати с въпроса.

Средствата могат да помогнат на xAI да привлече добри AI инженери на това, което се превърна в най-конкурентния пазар за кадри в Силициевата долина. От основаването на xAI Мъск участва в ожесточена битка за привличане на служители от други водещи компании за изкуствен интелект, в това число и от DeepMind на Google, от OpenAI и дори от собствената му Tesla. По-рано тази седмица милиардерът каза, че трябва да увеличи възнагражденията на AI инженерите в компанията за електромобили, за да предотврати кражбата им от други играчи като OpenAI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 06.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още