IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft ще инвестира 2,9 млрд. долара в Япония

Целта на компанията е разшири AI възможностите си и да открие лаборатория

09:13 | 10.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft планира да инвестира 2,9 млрд. долара за стимулиране на хипермащабните облачни изчисления и инфраструктурата за изкуствен интелект в Япония. Това доведе до скок на цената на акциите на индустриалните компании и тези за комунални услуги в страната, пише Bloomberg.

Книжата на Tokyo Electric Power и Hokkaido Electric Power Co. повишиха стойността си с поне 4,7% всяка, като секторът записа най-голям ръст в индекса Topix. Акциите на Takasago Thermal Engineering, която разработва системи за чисти помещения за производители на чипове, поскъпнаха с цели 3,8% на борсата, а тези на компаниите за пренос на енергия Kyudenko Corp. и Kinden Corp. също увеличиха стойността си.

„AI инвестицията на Microsoft може да има положително въздействие върху потреблението на електроенергия в Япония, тъй като интензивните изчисления могат да ползват повече електроенергия“, въпреки че действителното въздействие все още е трудно да се измери в момента, казва Келвин Нг, анализатор в Bloomberg Intelligence.

В сряда Microsoft обяви във Вашингтон какви точно са плановете ѝ, разкривайки най-голямата си инвестиция в страната. Компанията планира да отвори лаборатория в Япония, фокусирана върху изкуствения интелект и роботиката, като същевременно задълбочи сътрудничеството си с японското правителство в областта на киберсигурността, се казва още в изявление.

Според Ройтерс технологичният гигант ще обучи 3 млн. души как да работят с AI и ще разположи лабораторията Microsoft Research Asia в Токио.  

Операторите на сървъри разширяват своите центрове за данни и облачни изчислителни услуги глобално, за да подкрепят бума на AI приложенията и работата след пускането на ChatGPT в края на 2022 г.

Облачното звено на Amazon.com инвестира 10 млрд. долара в Мисисипи и още 5,3 млрд. долара в Саудитска Арабия в центрове за данни в тези региони, пише Ройтерс. Google пък изгражда център за данни в покрайнините на Лондон за 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още