IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимството на Microsoft в AI надпреварата не може да бъде измерено

Copilot може да се превърне в лицето на генеративния изкуствен интелект в бъдеще, смята анализаторът Бен Райтс

18:42 | 01.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

На практика всяка софтуерна компания се надпреварва да интегрира изкуствен интелект, но Microsoft може да има толкова значително предимство, че неговата реална стойност трудно може да бъде определена, твърди анализатор, цитиран от MarketWatch.

Тъй като компаниите ожесточено се конкурират да създават софтуерни функции с изкуствен интелект (AI) за клиентите си, съществува риск хората да се почувстват претоварени от толкова опции. Ето защо продуктът Copilot на Microsoft има шанс да процъфти, пише Бен Райтс от Melius Research в нов доклад.

„Клиентите няма да искат да отворят 20 Copilot в 20 различни корпоративни приложения“, посочва той. „Потребителите вероятно ще искат да ползват само няколко много избрани AI интерфейса и Microsoft се бори да бъде номер едно“, посочва той.

Microsoft започна да предлага своя AI асистент Copilot в платформи като Office и Guthub, а в този смисъл компанията може „да притежава най-ценното AI имущество“, смята Райтс. По-важно е инвеститорите да обърнат повече внимание на затвърждаването на позицията на Copilot като AI център, отколкото на финансовия потенциал на Copilot в началото, отбелязва още той.

„Стойността, която Microsoft може да предложи в момента, не може да се измери количествено“, пише Райтс. „Ако компанията предоставя възможности за интегриране на широк набор от продукти, подобни на Copilot, де факто те ще се превърнат в интерфейса на генеративния изкуствен интелект."

Според Райтс традиционните уеб браузъри като Safari на Apple и Chrome на Alphabet могат да не са толкова подходящи за работа, ако потребителите започнат да изпълняват заявки чрез инструменти с изкуствен интелект като Copilot. От своя страна, разработчиците на традиционни софтуерни приложения „все повече ще трябва да се интегрират с Copilot или рискуват да останат напълно извън обхвата на работния процес“, смята Райтс.

Райтс обаче не е толкова загрижен за пособността на Microsoft да спечели много от AI инструментите в момента. Вместо това отбелязва, че облачният бизнес Azure на компанията обещава да бъде големият двигател на цената на акциите на Microsoft през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още