IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft ще раздели Teams и Office на световно ниво

Компанията предприема този ход заради антимонополни жалби

12:45 | 01.04.24 г.
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg

Microsoft ще продава своето приложение за чат и видео Teams отделно от продуктите си в Office в световен мащаб, обяви американският технологичен гигант. Това се случва шест месеца, след като компанията раздели двата продукта в Европа в опит да избегне евентуална антимнополна глоба от Европейския съюз (ЕС), предава Ройтерс.

Европейската комисия разследва свързването на Office и Teams на Microsoft, откакто през 2020 г. Slack, която е собственост на Salesforce, подаде жалба.

Teams, която беше добавена безплатно към Office 365 през 2017 г., по същество замени Skype for Business и стана популярна по време на пандемията, отчасти благодарение на опцията си за видео конферентни разговори.

Конкурентите обаче твърдят, че обединяването в пакет на продукти заедно дава несправедливо предимство на Microsoft. Компанията започна да продава двата продукта отделно в ЕС, както и в Швейцария, от 31 август миналата година.

„За да осигурим яснота за нашите клиенти, разширяваме стъпките, които предприехме миналата година, за да отделим Teams от M365 и O365 в Европейското икономическо пространство и Швейцария до клиентите в световен мащаб“, коментира говорител на Microsoft.

„Това също така отговаря на обратната връзка от Европейската комисия, като предоставя на мултинационалните компании повече гъвкавост, когато искат да стандартизират покупките си в различни географски райони“, допълва той.

В публикация в блога си Microsoft посочва, че въвежда нова серия от търговски пакети Microsoft 365 и Office 365, които не включват Teams в региони извън Европейското икономическо пространство и Швейцария, както и ново самостоятелно приложение на Teams за корпоративни клиенти в тези региони.

От 1 април клиентите могат да продължат настоящото си лицензионно споразумение, да подновят, актуализират или да преминат към новите оферти.

За новите търговски клиенти цените за Office без Teams варират от 7,75 до 54,75 долара в зависимост от продукта, докато Teams Standalone ще струва 5,25 долара. Данните могат да варират в различните страни и в различни валути. Компанията не разкрива цените на текущите пакетирани продукти.

Отделянето обаче може да не е достатъчно, за да предотврати антимонополните обвинения на ЕС, които вероятно ще бъдат изпратени до компанията в следващите месеци, тъй като конкурентите критикуват нивото на таксите, посочват източниците.

Microsoft, която през последното десетилетие натрупа 2,2 млрд. евро антимонополни глоби от ЕС за обвързване или групиране на два или повече продукта заедно, рискува глоба от цели 10% от глобалния си годишен оборот, ако бъде призната за виновна в нарушение на антитръстовите правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още