IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отхвърли жалбата на Google по глобата от 49 млн. долара

Москва обвинява технологичния гигант в разпространение на фалшиви новини

15:03 | 10.04.24 г. 2
Снимка: Mike Kai Chen/Bloomberg
Снимка: Mike Kai Chen/Bloomberg

Московският градски съд отхвърли жалбата на Google по глобата от 49,4 млн. долара. Русия обвинява технологичния гигант в разпространение на фалшиви новини, свързани с войната в Украйна, предава Ройтерс.

Москва е в конфликт с редица чуждестранни технологични компании по отношение на съдържанието и политиката на местни представителства, като той се засили след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

По-рано руски медии съобщиха, че санкцията за Google се налага и поради невъзможността на компанията да премахва от платформите си „екстремистко съдържание“ и разпространението на това, което Русия нарича „пропаганда в полза на ЛГБТ обществото“.

Глобата, обявена в края на декември, е изчислена като дял от годишния оборот на Google в Русия. В края на 2021 г. на компанията бяха наложени подобни санкции.

От Google все още не са коментирали съдебното решение.

YouTube също се оказа обект на гнева на руската държава, но в крайна сметка платформата за споделяне на видеосъдържание не беше блокирана на нейна територия, за разлика от социалните мрежи Facebook и Instagram.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 1 месец
До: evlogi аз реших, че го е казал Джо по повод обвиненията за руска намеса в изборите им. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
evlogi
преди 1 месец
"Ние знаем,че лъжат, те знаят,че лъжат, те дори знаят,че ние знаем,че лъжат,ние също знаем,че те знаят,че ние знаем,че лъжат, те разбира се, знаят,че ние сигурно знаем,че те знаят,че ние знаем,че лъжат, но все пак лъжат,В нашата страна, лъжата се е превърнала не просто в морална категория, но в основна индустрия и стълб на държавността" -Александър Солженицин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още