IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е съкратила служители, участвали в протести заради неин проект в Израел

Те са се противопоставили на Project Nimbus - инициатива за предлагане на облачни услуги

18:50 | 18.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Google е глобила 28 служители, след като те са участвали в протести срещу Project Nimbus – съвместен договор с Amazon.com за 1,2 млрд. долара за предоставянето на изкуствен интелект и облачни услуги на израелското правителство и военните, пише Bloomberg.

Протестът, който е воден от организацията No Tech for Apartheid, се е провел във вторник в офисите на Google в Ню Йорк, Сиатъл и Сънивейл, Калифорния. Протестите в Ню Йорк и Калифорния са протекли в близо 10-часова седяща стачка, а други са документирали случващото се, включително предавайки на живо в Twitch. 9 души са арестувани във вторник вечер по обвинения в незаконно влизане.

Няколко работници, участвали в протестите, включително такива, които не са участвали пряко в седящата демонстрация, са получили съобщение от групата за връзки със служителите на компанията, което ги информира, че са пуснати в отпуск. Google е казaлa на засегнатите служители, че „запазва този въпрос възможно най-конфиденциален, като разкрива информация само при необходимост“, показва имейл, видян от Bloomberg. В сряда вечерта работниците са били информирани, че са уволнени от компанията.

„Физическото възпрепятстване на работата на други служители и предотвратяването на достъпа им до нашите сгради е явно нарушение на нашите политики и е напълно неприемливо поведение“, посочва Google в изявление относно протестите. „След като бяха отказани няколко искания за напускане на помещенията, органите на реда бяха ангажирани да ги отстранят, за да се гарантира безопасността на офиса. Приключихме индивидуалните разследвания, които доведоха до прекратяване на трудовите правоотношения с 28 служители, но ще продължим да разглеждаме случая и да предприемаме необходимите действия“.

Протестите се случиха само ден преди израелското правителство да одобри петгодишния си стратегически план за преминаване в облака в рамките на Project Nimbus и за разширяване на дигиталните си услуги. Израелското министерство на отбраната и военните бяха посочени в държавните изявления като партньори на проекта, както и други държавни ведомства.

Представител на Google твърди, че договорът „не е насочен към силно чувствителни, класифицирани или военни дейности, свързани с оръжия или разузнаване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още