IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски сенатори със законопроект за пристрастяването към социалните медии

Федералната търговска комисия ще създаде правила въз основа на констатациите на две агенции и ще държи платформите отговорни, ако не ги спазват

11:54 | 11.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;<em><a href="https://unsplash.com/@ademay?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Adem AY</a>&nbsp;on&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/social-networks?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Adem AY on Unsplash

Американските сенатори Ейми Клобучар от Демократическата партия и Синтия Лумис от републиканците представиха законопроект, насочен към справяне с пристрастяването към платформите на социалните медии като Facebook на Meta Platform или Twitter, предава Ройтерс.

Разобличителката и бивша служителка на Facebook Франсис Хаугън предизвика фурор миналата година с документи, показващи, че дъщерната компания Instagram е вредна за тийнейджърите, докато мнозина специалисти твърдят, че платформите на социалните медии разпространяват опасна дезинформация за коронавируса и ваксините за предотвратяването му, както и за други болести.

Съгласно законопроекта Националната научна фондация и Националната академия на науките, инженерството и медицината ще направят проучване на потенциалните интервенции, които Facebook или други социални мрежи биха могли да използват за справяне с проблемите на пристрастяването към социалните медии, се казва в съобщение от офиса на Клобучар от четвъртък.

Федералната търговска комисия ще създаде правила въз основа на констатациите и ще държи платформите отговорни, ако не ги спазват, се казва в съобщението.

„Твърде дълго технологичните компании казваха: „Доверете ни се, ние се справяме с това". Но ние знаем, че платформите за социални медии многократно са поставяли печалбите си над интересите на хората, а алгоритмите им са прокарвали опасно съдържание, което приковава потребителите и разпространява дезинформация. Този законопроект ще помогне за справяне с тези практики", каза Клобучар в изявление.

От Twitter не са отговорили веднага на молбата за коментар на Ройтерс. От Facebook са отказали да коментират темата, но са посочили публикация в блога си от декември, в която се казва, че компанията ще въведе нови инструменти за Instagram, които например ще попречат на хората да тагват тийнейджъри, които не ги следват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още