IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският борсов регулатор отново проверява действията на Мъск

За втори път SEC проверява задължителните оповестявания на милиардера, свързани със сделката за 44 млрд. долара за Twitter

07:47 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският милиардер и технологичен лидер Илон Мъск е подложен на проверка от страна на борсовия регулатор за това дали е разкрил своевременно намерението си да прекрати сделката за закупуване на Twitter Inc. на стойност 44 млрд. долара. 

В четвъртък Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) публикува писмо с дата 2 юни, изпратено до Мъск, в което го пита защо не е актуализирал документа за оповестяване на по-ранна публикация в Twitter, в която се предполага, че сделката е застрашена. Във въпросния туит, публикуван на 17 май, Мъск заяви, че сделката „не може да се придвижи напред", докато компанията не даде повече яснота за това колко от нейните акаунти са фалшиви.

Туитът се появи седмици преди Мъск да заяви в петък, че ще се опита да се откаже от сделката.

Въпросите на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) се отнасят до т.нар. декларация Schedule 13D, която инвеститорите са длъжни да подават, когато изграждат дял от над 5% в дадена компания. Инвеститорите трябва да подават актуализации, за да отразят всяка съществена промяна в подадената преди това информация.

По-рано Комисията по ценни книжа и борси (SEC) проучваше и закъснялото оповестяване от страна на Мъск на значителния му дял в Twitter, съобщи The Wall Street Journal. 

Служителите на SEC заявиха в писмото от 2 юни, че ако е настъпила съществена промяна в плановете на Мъск да закупи Twitter, то той трябва да измени своето Приложение 13D, за да отрази тези промени. Служителите на SEC също така поискаха яснота по въпрос, свързан с подадената от милиардера декларация от 17 май, в която той оповести своя туит от същия ден.

В писмото от 2 юни се казва, че то е продължение на телефонен разговор от 18 май между служителите на SEC и правния съветник на Мъск. В писмото се отбелязва, че въпросите на SEC от разговора на 18 май все още не са получили отговор.

„Ако не отговорите, в съответствие със задълженията ни по федералните закони за ценните книжа ще решим как ще се опитаме да разрешим съществените неизяснени коментари и ще завършим прегледа на подадената от Вас информация и на оповестяването Ви", се казва в писмото. Агенцията добавя, че може да реши да публикува публично цялата кореспонденция, свързана с прегледа на подадената от Мъск информация.

Представители на предприемача не са отговорили на молбата на WSJ за коментар.

Адвокатът на Мъск Майк Ринглър е отговорил на писмото на SEC на 7 юни, показва отделно регулаторно досие. В отговора си Ринглър заявява, че  Мъск смята, че туитът му от 17 май, цитиран от SEC, не е предизвикал никакви необходими изменения в подадената от него декларация Schedule 13D.

„Въпреки желанието на Мъск да получи информация, за да оцени потенциалните спам и фалшиви акаунти, към този момент не е имало съществена промяна в плановете и предложенията на Мъск относно предложената сделка", пише Ринглър.

„Формуляр 13D, както е изменен, продължава да отразява настоящите планове и предложения на Мъск по отношение на предстоящото придобиване", добавя той в писмото от 7 юни.

Наскоро обаче Мъск измени своето заявление по Schedule 13D на 8 юли, за да отрази писмото си до Twitter от същия ден, с което иска да прекрати споразумението за сливане.

Това е второто подобно писмо от Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) до Мъск, в което се изисква повече информация за публичните му разкрития, откакто той започна да натрупва дял в Twitter. През май Комисията по ценни книжа и борси публикува писмо, изпратено до Мъск с дата 4 април, в което го пита защо не е уведомил пазара, че е купил 5% от Twitter в рамките на 10 дни след преминаването на прага, както се изисква. Акциите на Мъск надхвърлиха 5% на 14 март, както показват документите за ценни книжа, А той обяви размера на дела си в документ от 4 април, като тогава той надхвърли 9%.

Мъск не е обяснил публично защо не е подал документите навреме.

През април Мъск сключи споразумение да купи Twitter за 44 млрд. долара. Мъск, който управлява и Tesla Inc., заяви през май, че сделката е „временно спряна" поради опасения за фалшиви акаунти. Миналата седмица той заяви, че иска да прекрати сделката, тъй като компанията не е предоставила необходимите данни и информация, от които той се нуждае, за да оцени разпространението на фалшиви или спам акаунти.

Twitter заведе дело срещу предприемача заради опитите му да се откаже от сделката в опит да го принуди да спазва условията за трансакцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още