IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter: Мъск иска да отложи съдебния процес

Екипът на милиардера е започнал да се притеснява за броя на фалшивите акаунти през април, когато компанията ревизира броя на потребителите си

08:14 | 19.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Twitter Inc. нарече възражението на Илон Мъск срещу бързия съдебен процес по делото срещу милиардера тактическо забавяне и заяви, че предложеният от него график е „изчислен, за да усложни и замаже" (процеса б. ред.).

В понеделник компанията за социални медии поясни в юридическо заявление в съда на Делауеър, че публичният спор вреди на Twitter всеки ден, в който Мъск нарушава споразумението им на стойност 44 млрд. долара. Twitter повтори, че съдът трябва да насрочи съдебен процес до средата на септември по ускорен график.

Адвокатите на Мъск поискаха в петък датата на съдебния процес да е на или след 13 февруари следващата година, като заявиха, че се нуждаят от повече време, за да се задълбочат в проблема с фалшивите и спам акаунти, който милиардерът посочи като основна причина за прекратяване на сделката. Те добавиха, че дълговото финансиране е валидно до 25 април 2023 г.

За вторник сутринта (местно време) е насрочено дистанционно изслушване по искането на Twitter за ускоряване на делото.

В подаденото в понеделник заявление Twitter заяви, че предполагаемият основен въпрос на Мъск - точното преброяване на фалшивите и спам акаунти - е "странична тема, която няма отношение към договора".

През миналата седмица Twitter подаде иск срещу Мъск в съд на щата Делауеър, за да го принуди да спази условията на сделката, след като той се отказа от нея. Компанията поиска от съда да ускори производството, като се позова на рисковете от неотдавнашния икономически спад и това, че е държана в неизвестност от купувача.

Мъск заяви, че иска да се откаже от сделката, защото Twitter не му е предоставил необходимите данни и информация, от които се е нуждаел, за да оцени разпространението на фалшиви или спам акаунти в платформата си. Компанията отдавна е изчислила, че по-малко от 5% от нейните дневни активни потребители, от които може да се печели, отговарят на това описание, докато Мъск е заявил, че те вероятно са по-близо до 20%. 

В петък адвокатите на Мъск подадоха молба да се противопоставят на ускорен съдебен процес, като заявиха, че спорът за фалшивите и спам акаунти „е от основно значение за стойността на Twitter" и „е изключително интензивен по отношение на фактите и експертите, което изисква значително време за разкриване на фактите". Документът е първият, в който страната на Мъск излага публично ясна времева линия около опасенията си за данните за фалшиви и спам акаунти и включва нови твърдения за нивото на сътрудничество на Twitter по въпроса.

В отговора си от понеделник на молбата на Мъск Twitter заяви, че милиардерът не е предложил основателна причина за забавяне на процеса, и отбеляза, че съдът в Делауеър преди това е разрешавал много спорове за прилагане на сливания в рамките на 60-75 дни, което е в съответствие с графика, който Twitter иска за делото си срещу милиардера.

Twitter добави, че бързото започване на съдебния процес е „наложително", тъй като самият спор вреди на бизнеса ѝ и че Мъск засилва проблема, като използва платформата, за да злепоставя компанията. В резултат на това са пострадали служителите, клиентите и акционерите, заяви Тwitter.

"Нито една публична компания от този размер и мащаб не е трябвало да понася тези несигурности", заяви Twitter.

В иска си срещу Мъск Twitter заяви, че смята, че истинската причина, поради която той иска да се откаже от сделката, е, че пазарните условия са се влошили, откакто той е направил офертата си за нея, в резултат на което личното му богатство е намаляло с повече от 100 млрд. долара от пика през ноември 2021 г. Компанията също така заяви, че се е нагърбила да удовлетвори исканията за данни на милиардера, включително като му е предоставила достъп до необработени данни с туитове в почти реално време, както и до исторически туитове.

Страната на Мъск твърди в съдебни документи, че взаимодействието на главния изпълнителен директор на Tesla Inc. с Twitter е приличало на „двумесечен лов на съкровища със закъснения, технически затруднения, уклончиви отговори и в крайна сметка откази". Екипът му заяви, че е започнал да се притеснява за броя на потребителите на Twitter, след като компанията обяви ревизия на приходите си за първото тримесечие през април. Тогава Twitter заяви, че е надценил потребителската си база за близо три години до края на 2021 г. поради грешка в начина, по който отчита хората, свързани с множество акаунти. Ревизията намали броя на дневните активни потребители, от които може да се печели, с 0,9% за четвъртото тримесечие на миналата година.

По време на среща с ръководството на Twitter на 6 май относно начина на изчисляване на спама, екипът на Мъск е бил „смаян да научи колко оскъден е процесът на Twitter" и посочи липсата на автоматизирани инструменти, които да помогнат при изчисляването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още