IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как реагира пазарът на отказа на Мъск от Twitter

На пазара на опции за Tesla и Twitter се наблюдават две рязко различаващи се динамики, твърди експерт

08:46 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акциите на Twitter не се представят много добре напоследък. <em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Акциите на Twitter не се представят много добре напоследък. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Усилията на Илон Мъск да прекрати сделката си за закупуване на Twitter Inc. доведе до срив на цената на акциите на компанията за социални медии, тъй като инвеститорите се подготвят за една евентуална неприятна съдебна битка.

Акциите на Twitter поевтиняха с 4,16 долара, или 11,3%, до 32,65 долара, което е най-голямото им еднодневно поевтиняване от повече от два месеца. Книжата на Twitter бяха най-лошо представящите се в индекса S&P 500 в понеделник. Този ход последва подадените от страна на Мъск пред регулаторите в петък документи, че иска да се откаже от сделката си за закупуване на Twitter за 44 млрд. долара и да я свали от борсата, като заяви, че компанията не е предоставила информацията, от която се нуждае, за да оцени разпространението на фалшиви или спам акаунти.

Акциите на Twitter се търгуват с около 40% под цената от 54,20 долара за акция, на която Мъск се съгласи да купи компанията през април, отбелязвайки зашеметяващ обрат за очакваната най-шумна сделка на годината. Книжата се търгуват и под нивото от началото на април, преди Мъск да придобие изненадващо 9% дял в компанията, с което официално даде старт на опита си за поглъщане.

Офертата на Мъск за закупуване на Twitter предизвика лудо поскъпване на акциите както на Tesla Inc., така и на компанията за социални медии в момент, когато акциите по целия свят поевтиняваха. Мъск е главен изпълнителен директор на производителя на електромобили и продаде част от акциите си в Tesla тази година, след като се съгласи да купи Twitter.

Първоначално новината за придобиването предизвика голяма активност при акциите и опциите на Twitter, след като много индивидуални инвеститори се включиха на пазара. Покупките на акции на Twitter от индивидуални инвеститори нараснаха до около 11 пъти над средната месечна стойност от 2020 г. насам през април, когато  Мъск първоначално отправи оферта за компанията.

Оттогава акциите и на двете компании изпаднаха в по-дълбок спад. От обявяването на сделката акциите на Tesla и Twitter са се сринали съответно с около 30% и 37% в сравнение с около 10% спад за S&P 500.

Опасенията за инфлация и потенциалната рецесия на хоризонта повлякоха акциите рязко надолу и особено силно наказаха акциите на технологичните компании.

Фокусираният върху технологиите индекс Nasdaq Composite се е понижил с 27% за годината, тъй като инвеститорите започнаха да се отказват както от акциите на технологичните гиганти, така и от нерентабилните компании на растежа. Twitter също така е изправен пред влошаващи се перспективи за цифровата реклама и едва миналата седмица съкрати 30% от екипа си за набиране на персонал.

Драмата на Мъск с Twitter вкара още повече нестабилност в акциите на Tesla - акция, известна с дивите си колебания. Някои фенове на Tesla заявиха, че се опасяват, че  Мъск ще загуби фокуса си върху производителя на електрически превозни средства с новата инициатива, което натежа на акциите на компанията.

Книжата на Tesla останаха най-популярният мечи залог на американския пазар за инвеститорите по време на сътресенията през тази година. Спадът на акциите ги превърна и в най-печелившата къса позиция, показват данни на S3 Partners към 1 юли.

Книжата на Tesla вече получиха тласък миналата седмица и бяха сред най-големите печеливши в S&P 500, тъй като се появиха опасения за провал на сделката. В понеделник акциите на Tesla поевтиняха с 49,26 долара, или 6,6%, до 703,03 долара.

Сега инвеститори, адвокати и наблюдатели се подготвят за това, което може да се окаже една от най-необичайните правни битки в историята на корпоративните поглъщания - драма, отразена в колебанията на акциите на Twitter. Към петък пазарната стойност на компанията за социални медии е намаляла с повече от 11 млрд. долара от най-високата си стойност, постигната през април.

Досега търговците на пазара на опции залагаха, че сделката в крайна сметка ще се провали.

„В момента пазарът на опции клони повече към това, че няма да сключат сделка", пише Ейми Ву Силвърман, управляващ директор в RBC Capital Markets, в бележка до клиентите си.

Според Ву Силвърман на пазара на опции за Tesla и Twitter се наблюдават две рязко различаващи се динамики. Мярката за очакваната волатилност при Tesla спада, докато при Twitter тя се увеличава. Търговците плащат повече, за да се предпазят от по-нататъшни загуби на акциите на Twitter чрез пазара на опции, докато цената на подобна застраховка е по-ниска при опциите на Tesla, казва Ву Силвърман.

Дори преди регулаторните документи на Мъск късно в петък да станат ясни, опциите на Tesla, свързани със скок на акциите до 760 долара, бяха сред най-популярните на целия пазар, показва информация от доставчика на данни Trade Alert. Те отстъпваха само на залозите, свързани с по-широкия S&P 500 и акциите на Apple Inc.

Междувременно Twitter изпрати писмо до Мъск, в което заявява, че опитът му да се откаже от поглъщане на стойност 44 милиарда долара е „невалиден и неправомерен" и че Twitter не е нарушил нито едно от задълженията си.

В писмото с дата 10 юли, публикувано в понеделник в регулаторно досие, адвокатите на Twitter заявиха, че опитът на да прекрати сделката е отказ от задълженията му по споразумението за сливане.

Писмото е в отговор на писмото, изпратено от адвоката на Мъск в петък, в което компанията се обвинява, че не е предоставила необходимите данни, от които Мъск се нуждае, за да оцени разпространението на фалшиви или спам акаунти, и се казва, че Twitter е в "съществено нарушение" на множество разпоредби на споразумението.

„Twitter не е нарушила нито едно от задълженията си по споразумението и Twitter не е претърпяла и няма вероятност да претърпи съществени неблагоприятни последици", пишат адвокатите на Twitter.

„Както и досега, Twitter ще продължи да предоставя информацията, която Мъск разумно е поискал по споразумението, и усърдно ще предприеме всички необходими мерки за приключване на сделката", пише в писмото Уилям Савит от фирмата Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. Майк Ринглър, адвокат на Мъск в Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, отказа да коментира темата. Ринглър твърди, че дългогодишната оценка на Twitter, според която по-малко от 5% от нейните дневни активни потребители, от които може да се печели, са спам акаунти, изглежда неточна и следователно може да представлява „съществен неблагоприятен ефект".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още