IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск се отказа от сделката за Twitter

Милиардерът може да бъде задължен да плати неустойка в размер на 1 млрд. долара

01:07 | 09.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илон Мъск пред журналисти. Снимка: Bloomberg LP</p>

Илон Мъск пред журналисти. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се опитва да прекрати споразумението си за закупуване на Twitter Inc. на стойност 44 млрд. долара, като твърди, че компанията не е предоставила необходимите данни и информация, от които той се нуждае, за да оцени разпространението на фалшиви или спам акаунти, става ясно от подадено в петък регулаторно заявление, цитирано от Bloomberg. 

Twitter „е в съществено нарушение на множество разпоредби на това споразумение" и изглежда е направила „фалшиви и подвеждащи изявления" при сключването на споразумението, се казва в писмо от адвоката на Мъск, подадено до американската Комисия по фондовите борси и ценни книжа. 

Милиардерът се оплаква от месеци, че Twitter не отчита броя на ботовете, които са включени в потребителската база. Компанията отрича това твърдение, заявявайки, че ботовете са по-малко от 5% от общия брой потребители, като още в четвъртък на брифинг за медиите ръководството повтори, че оценките му са точни.

В писмото се излагат многобройните случаи, когато Мъск и екипът му са поискали от Twitter повече информация относно ботовете и не са получили достатъчно информация, за да бъдат удовлетворени въпросите им. Информацията „е идвала с обвързаности, ограничения за използване или други изкуствени форматиращи функции", което я прави „минимално полезна". Мъск вярва, че количеството на спам ботовете е значително по-голямо от 5%, казва той в писмото, без да предлага доказателства.

Той също така твърди, че Twitter не е успял да оперира в рамките на нормалния си бизнес. Базираната в Сан Франциско компания въведе замразяване на наемането на служители, уволни висши мениджъри и отчете други сериозни напускания. „Компанията не е получила съгласието на майката за промени в осъществяването на дейността си, включително за конкретните промени, изброени по-горе", заяви Мъск в писмото, наричайки това „съществено нарушение" на споразумението за сливане.

Сделката на Мъск с Twitter включваше разпоредба, според която при разваляне на споразумението страната, която го наруши, ще плати неустойка за прекратяване в размер на 1 млрд. долара при определени обстоятелства. Правни експерти обсъждат дали конфликтът относно спам ботовете е достатъчен, за да позволи на Мъск да се откаже от сделката, без да бъде принуден да плати тази такса.

Но Мъск може и да не успее да се откаже от сливането, просто като плати таксата за прекратяване. Споразумението за сливане включва разпоредба за конкретно изпълнение, която позволява на Twitter да принуди Мъск да завърши сделката, става ясно от първоначално подадени документи. Това би могло да означава, че ако сделката се окаже в съда, Twitter може да получи съдебна заповед, задължаваща Мъск да завърши сливането, вместо да получи паричната компенсация.

На 6 юни Twitter потвърди обещанието си да държи Мъск отговорен за условията на предложеното от него поглъщане, което още тогава подсказваше, че компанията смята, че той може да се опита да провали сделката. В четвъртък компанията отново заяви, че ще се опита да наложи сливането, ако Мъск реши да го оспори.

Акциите на Twitter се сринаха с над 7% в следборсовата сесия в петък след разкриването на информацията.

Решението на Мъск да се опита да се откаже от сделка, която сам инициира, позовавайки се на проблем, за който е знаел преди да се съгласи със сделката, затвърждава репутацията на милиардера като непредсказуем. То също така оставя сериозни въпросителни относно бъдещето на Twitter, който Мъск обеща да подмлади, тъй като компанията и други социални медийни платформи се борят със забавянето на растежа на цифровата реклама и по-широката икономическа несигурност.

Най-малкото Мъск може да бъде задължен да плати 1 милиард долара въз основа на условията на споразумението за придобиване с Twitter от 25 април. Но сделката му дава само ограничена свобода на действие да се откаже и да плати само тази сума - и не е ясно дали оплакванията му относно данните за профилите в Twitter отговарят на изискванията. Споразумението дава право на Twitter да се опита да го принуди да изпълни придобиването, ако той иска да го отмени по други причини.

Съдбата на сделката е под въпрос от 13 май, когато Мъск обяви в Twitter, че временно я „отлага" в очакване на повече информация за проблемите с акаунтите. Twitter отдавна твърди, че спамът представлява по-малко от 5% от монетизируемите ѝ дневни активни потребители - основният брой потребители, който тя разкрива. Мъск предположи, че тази цифра може да е по-близо до 20%, но не изясни как е стигнал до това изчисление.

Оттеглянето на Мъск е сериозен удар за Twitter, казва анализаторът Дан Айвс от мениджъра на активи Wedbush. „Това е катастрофа", пише Айвс. Цената на акциите на Twitter ще бъде на ниво от 25 до 30 долара, когато търговията бъде подновена в понеделник, прогнозира Айвс. „Тази сапунена опера претърпя много обрати и сега Twitter (и неговият борд на директорите) се връща към чертожната дъска“. 

Ръководителят на борда на директорите на Twitter Брет Тайлър вече обяви, че е готов да предприеме правни действия, за да принуди Мъск да купи Twitter. „Бордът на директорите на Twitter се ангажира да завърши сделката на цената и при условията, договорени с Мъск, и планира да предприеме правни действия за изпълнение на споразумението за сливане“. Той заяви, че е убеден, че компанията му ще спечели в съда.

Това не е първият случай, в който корпоративно поглъщане може да бъде потвърдено от съда. Ръководителят на конгломерата Tyson Foods  Дон Тайсън първоначално одобри покупката на преработвателя на храни IBP, но след това се опита да се откаже от сделката. След това IBP се обръща към съда. През 2001 г. съдиите в Делауеър отсъждат, че споразумението за покупка не може да бъде нарушено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Тиквесторчето трият коментари и променят +/- на другите коментари. Пропаднало сайтче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Няма топки напушеняка, трябва да му тръснат и една глоба за манипулиране на цената на акцията за капак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Направил си е сметката и на фона на другите му несгоди напоследък е излязло че се е поизхвърлил с тия 44 милиарда. И сега естествено върти и суче да се отметне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
melon
преди 1 година
Добре е да го накарат да си изпълни офертата. Ще му е урок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Идеално. Театър ще се сгромоляса и Мъст ще го вземе на безценица. И без това P/E ratio е над 100 на тая мижава компанийка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още