IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Twitter е пред провал? Акциите са под натиск

Компанията съкрати 30% от екипа си за набиране на таланти, след като замрази наемането на служители

08:08 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Публикация в американски вестник за евентуален провал на договореното поглъщане от страна на технологичния милиардер Илон Мъск упражни силен натиск над акциите на Twitter. Книжата на услугата за кратки съобщения се обезцениха с повече от седем процента в следборсовата сесия в четвъртък. В крайна сметка в края на следборсовата сесия обезценяването бе от 4%. От началото на тази година акциите на Twitter поевтиняха с 10%, като в четвъртък затвориха на ниво от 38,79 долара в Ню Йорк.

Повод за това стана материал на Washington Post, според който продължаващият конфликт между Мъск и ръководството на Twitter относно броя на спама и фалшивите потребителски акаунти в платформата сериозно застрашава поглъщането за 44 млрд. долара (43 млрд. евро).

Щабът на Мъск смята, че данните на Twitter не могат да бъдат проверени, се казва в материала, цитиран от анонимен източник. По думите му екипът му е преустановил участието си в разговорите за финансиране на сделката. Конфликтът около фалшивите акаунти не е нов. Мъск вече заплаши, че заради това сделката може да пропадне.

Някои наблюдатели смятат, че споровете са оправдание за Мъск, за да се измъкне от скъпото поглъщане. Той и Twitter се споразумяха за неустойка в размер на един милиард долара, ако една от страните се оттегли от сделката.

„Twitter си сътрудничи и ще продължи да споделя информация с Мъск, за да осъществи сделката в съответствие с условията на споразумението за сливане", заяви говорител на компанията в изявление за Bloomberg News, след като Washington Post публикува материала си. „Вярваме, че това споразумение е в най-добрия интерес на всички акционери. Възнамеряваме да приключим сделката и да приложим споразумението за сливане при договорената цена и условия“.

По-рано в четвъртък ръководители на Twitter заявиха на брифинг за медиите, че компанията преглежда ръчно хиляди акаунти всяко тримесечие, за да определи дела на спам ботовете на 5% от всички акаунти, и смята, че действителният брой е доста по-нисък от този, който се оповестява в документите. Компанията също така използва вътрешни данни, за да потвърди броя на ботовете, включително неща като IP адреси или телефонни номера, за да определи дали даден акаунт се управлява от човек.

Мъск е поискал одит на оценките на Twitter за фалшивите акаунти. От Twitter заявиха, че са споделили някои данни с Мъск и работят с неговия екип в рамките на споразумението за покупка. Мениджмънтът отказа да коментира какви данни са били споделени с Мъск, но заяви, че компанията не споделя вътрешни данни с външни лица поради съображения за поверителност. 

По-рано Twitter предостави на Мъск исторически данни и достъп до вътрешен софтуер за туитовете в почти реално време, но тези данни включват само данни за публични туитове, а не такива за частни акаунти.

Мениджър на Twitter предупреди пред Bloomberg, че без тези данни няма да е възможно външно лице да оцени точно броя на ботовете в услугата. Той е помолил да не бъде поименно идентифициран.

Междувременно компанията съобщи, че е съкратила 30% от екипа си за набиране на таланти, тъй като се опитва да се справи с нарастващия бизнес натиск и потенциалното поглъщане от Мъск. 

Съкращенията се случват, след като през май компанията обяви, че ще спре наемането на служители и ще търси начини да намали разходите си. В резултат на променените бизнес нужди компанията преструктурира и намалява екипа си за набиране на таланти. Очаква се съкращенията да засегнат по-малко от 100 души и да се ограничат до екипа за придобиване на таланти, съобщиха от фирмата.

„В светлината на паузата в наемането на служители Twitter променя приоритетите на екипа за набиране на таланти, за да гарантира, че той работи ефективно и отговорно“, казва говорител пред WSJ.

Twitter е последната засега технологична компания, която обяви съкращения на фона на спадащите цени на акциите и опасенията от рецесия. През миналия месец Coinbase Global Inc. заяви, че ще съкрати 1100 служители, или 18% от персонала си, а Unity Software Inc. обяви през миналата седмица, че ще съкрати 4% от работната си сила.

Други, включително Microsoft Corp. , Snap Inc. и компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc. обявиха намаляване на броя на служителите или замразяване на наемането им.

Много служители на Twitter се включиха в LinkedIn, за да съобщят за съкращенията.

"Претоварен съм; нервен и притеснен съм, но се опитвам да остана оптимист за бъдещето", написа в четвъртък в LinkedIn служител, който е бил съкратен от Twitter.

Един от засегнатите от съкращенията казва, че съкратените служители са имали 30-минутни срещи, включени в календарите им в четвъртък сутринта.

Въпреки че съкращенията са били внезапни, те не са били напълно изненадващи, казва източник. Служителите на Twitter не са имали много работа, откакто компанията обяви замразяването на наемането на служители през май, което е накарало някои от тези служители да започнат да търсят възможности за работа другаде. Уволненията са засегнали и външни изпълнители, които са работели за Twitter чрез външна агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още