IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Twitter, и Мъск призовават на делото разобличител на компанията 

Бившият ръководител на отдела за сигурност на Twitter Питър Затко ще трябва да даде показания по време на процеса 

14:11 | 30.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Мъск се опитва да отмени сделката за Twitter. Снимка: Bloomberg LP
Мъск се опитва да отмени сделката за Twitter. Снимка: Bloomberg LP

Адвокатите на Илон Мъск и Twitter Inc. са изпратили призовки за делото си на информатор, който твърди, че служителите на платформата за социални медии не са знаели или не са се интересували да разберат колко акаунта са спам или ботове в момент, в който милиардерът се опитва да отмени изкупуването на компанията за 44 млрд. долара.

Питър Затко, бившият ръководител на отдела за сигурност на Twitter, подаде жалба като изобличител до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ миналата седмица, в която твърди, че компанията е имала „крещящи недостатъци" в защитата си срещу хакери и не е била загрижена за въпросите, свързани с неприкосновеността на личния живот. Затко също така заяви, че е изразил загриженост пред служители на концерна относно броя на ботовете в системата и твърди, че тези опасения са били пренебрегнати.

Мъск иска да получи показания от Затко, за да подкрепи правния си аргумент, че може да се откаже от сделката с Twitter заради проблема с ботовете. През юли Twitter заведе дело срещу Мъск, за да го принуди да завърши предложеното придобиване. Оттогава над 100 души, банки, фондове и други фирми са получили призовки по делото в Делауеър, а съдебният процес е насрочен за 17 октомври.

Екипът на милиардера е подал съдебен документ в понеделник, в който се казва, че е призовал Затко, а по-късно през деня подобна молба беше подадена и от Twitter. Затко също така трябва да даде показания пред комисия на Сената на САЩ на 13 септември относно твърденията си.

Говорител на Twitter отказа пред Bloomberg коментар по темата. През миналата седмица компанията нарече жалбата на Затко „фалшив разказ за Twitter и нашите практики за защита на личните данни и сигурността на данните, който е пълен с несъответствия и неточности и в който липсва важен контекст". Whistleblower Aid, групата, която представлява Затко, не е отговорила веднага на искането за коментар от страна на Bloomberg. 

Призовките имат за цел да накарат Затко да предаде документи за опасенията си относно ботовете и всичко друго, което знае за показателите на Twitter за оценката на клиентите, които могат да бъдат "монетизирани" за рекламни цели. Искането за предоставяне на информация се отнася и до това какво Затко знае за борсовите документации на Twitter, по-специално за изявленията на компанията, че ботовете съставляват около 5% от клиентската ѝ база. 


Адвокатите на Мъск заявиха през миналата седмица, че вече са призовали Затко, но до понеделник в съдебната преписка нямаше данни за искането на информация.

В жалбата Затко казва, че „екипът за почтеност" на Twitter не е пожелал да се задълбочи в това колко ботове акаунти са включени в клиентската база на платформата. Това е накарало бившия изпълнителен директор по сигурността да мисли, че „компанията не е имала желание да измерва правилно разпространението на ботовете, отчасти защото ако истинският брой стане публичен, това може да навреди на стойността и имиджа на компанията“. 

Мъск твърди, че регулаторните оповестявания на Twitter, според които акаунтите със спам и ботове са не повече от 5% от клиентската база, са били подвеждащи. Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. оповести част от своя анализ по въпроса, според който цяла една трета от над 230 милиона потребители на Twitter може да попаднат в категорията „ботове".

Ако наистина е така, Мъск твърди, че това създава съществено неблагоприятно събитие, което го оправдава да отмени сделката за 54,20 долара на акция съгласно закона на Делауеър. Щатът е корпоративно седалище на повече от половината публични компании в САЩ, включително Twitter и Tesla, както и на повече от 60% от фирмите от списъка Fortune 500. Съдиите от съда са експерти по бизнес право, които разглеждат дела по бързата процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още