IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta ще представи новите си очила за виртуална реалност на 11 октомври

Продуктът и начинът, по който ще бъде приет, ще бъдат ключов тест за усилията на Зукърбърг да насочи компанията майка на Facebook към метавселената 

09:50 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската технологична компания Meta  ще проведе годишната си конференция за виртуална реалност Connect на 11 октомври, съобщи главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг във вторник.

В съобщението във Facebook Зукърбърг е прикачил снимка, на която изглежда носи нови очила, които вероятно са Project Cambria – дългоочакваното устройство за смесена реалност, предава CNBC.

Продуктът и начинът, по който ще бъде приет, ще бъдат ключов тест за усилията на Зукърбърг да насочи компанията майка на Facebook към създаването на хардуер за виртуална и добавена реалност. Meta харчи до 10 млрд. долара годишно за визията на Зукърбърг за създаване на следващата голяма софтуерна платформа, а компанията заяви, че една от причините технологията да не се наложи е фактът, че хардуерът все още не е достатъчно добър. 

Моментът на пускане на продукта ще даде на Meta възможност да се наложи на пазара, преди Apple да пусне свой конкурентен хардуер за смесена реалност, за който се твърди, че ще бъде пуснат още през следващата година. 

Миналия месец Зукърбърг заяви в интервю за водещия Джо Роуган, че компанията планира да пусне Project Cambria през есента. Това е многоочакван продукт с изчислителна мощ за заснемане на реалния свят с външни камери и показването им в очилата в реално време и в цвят. 

Устройството, което вероятно ще струва 800 или повече долара, ще бъде значително по-скъпо и с по-големи възможности от сегашния най-продаван продукт - Meta Quest 2.

Meta не обяви във вторник какво ще се включва по време на конференцията, но се очаква събитието да продължи цял ден. То ще бъде предавано онлайн.

Освен че ще разкрие проекта Cambria, Meta ще обсъди и актуализациите на Horizon Worlds, своето приложение за социални мрежи в метавселената, което през последните седмици си навлече подигравки заради карикатурните си графики. Вицепрезидентът, отговарящ за Horizon, напуска компанията, потвърди Meta през август.

„Графиките в Horizon са способни на много повече и Horizon се подобрява много бързо", публикува Зукърбърг през август.

В допълнение към проекта Cambria Meta разработва множество различни прототипи за виртуална и добавена реалност. Компанията смята, че технологията в крайна сметка ще бъде използвана в чифт леки очила, които могат да заменят смартфона на потребителя. Зукърбърг опитва да насочи все по-силно компанията майка на Facebook към метавселената. Снимка: Facebook Зукърбърг опитва да насочи все по-силно компанията майка на Facebook към метавселената. Снимка: Facebook

Събитието може да включва и други анонси, насочени към виртуалните светове. През последната година Meta пусна своята социална платформа Horizon Worlds, базирана на виртуална реалност, първо в САЩ и Канада, последвана от Великобритания, Франция и Испания. След като се сблъска с оплаквания за тормоз от страна на потребителите, фирмата разказа и за плановете си за разработване на уеб версия на тази платформа и предоставяне на инструменти на създателите за продажба на предмети в Horizon Worlds. Като се имат предвид опасенията на потребителите относно неприкосновеността на личния живот във виртуалните светове, компанията може да обяви и някои съвсем нови инструменти за безопасност.

През последните няколко месеца Meta също така експериментира с NFT в Instagram и Facebook. Така че може да се засегне и темата за това как те се свързват с потенциалните пазари за дигитални творци и с по-широката визия на фирмата за продажба на предмети в метасвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още