IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arm и Qualcomm влизат в съдебна схватка заради договорни нарушения

Делото е заведено от Arm в Съединените щати

14:43 | 01.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Arm съди Qualcomm за нарушение на договора и злоупотреби, свързани с търговската марка, което създава правен конфликт между компанията за чипове на SoftBank и един от най-големите му клиенти, пише Bloomberg.

Спорът се фокусира върху придобиването на стартъпа за чипове Nuvia от Qualcomm миналата година. Въпросната фирма е разработила дизайн за чипове, използвайки лицензи на Arm, а те не могат да бъдат прехвърлени на Qualcomm без позволение, гласи делото, заведено в окръжния съд в Делауеър. Лицензите на Nuvia са прекратени през февруари след провал на преговорите и недостигане до решение, обяви Arm.

Qualcomm и Arm са две от най-влиятелните компании за чипове в света, а тяхното противопоставяне няма как да не бъде следено внимателно от индустрията. Базираната в Сан Диего Qualcomm е най-големият производител на процесори и модеми, ползвани в смартфони. Но подобно на други в индустрията за полупроводници разчита на инструкциите на базираната във Великобритания Arm - компания, която е създала голяма част от основните технологии за мобилна електроника. Наборът от инструкции е основният компютърен код, който чиповете използват за пускане на софтуер като операционни системи например.

„Тъй като Qualcomm се опита да прехвърли лицензите на Nuvia без съгласието на Arm, което е стандартно ограничение съгласно лицензионните споразумения на Arm, лицензите на Nuvia бяха прекратени през март 2022 г.“, посочва Arm. „Преди и след този момент Arm положи много добросъвестни усилия, за да потърси решение“.

Qualcomm казва, че лицензите му от Arm обхващат процесори, проектирани по поръчка – нещо, което жалбата не включва.

„Искът на Arm е недобро отклонение от дългогодишните добри отношения с Qualcomm”, гласи изявлението на компанията. „Arm няма договорно или друго право да се опитва да се намесва в иновациите на Qualcomm или Nuvia”.

Qualcomm придоби Nuvia, за да подобри технологията си и да ѝ позволи да навлезе в по-мощни чипове. Това е част от по-мащабната стратегия на главния изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон да намали зависимостта на компанията от индустрията за смартфони и да спечели дял на пазара на полупроводници за лаптопи, а потенциално и в привлекателния бизнес със сървърни процесори. Но делото заплашва да попречи на тези амбиции.

Казусът в Nuvia се разгръща в момент, в който самата Arm бе обект на опит за придобиване от Nvidia, която планираше да я купи от SoftBank за 40 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Qualcomm се противопостави на тази сделка, заявявайки, че тя ще компрометира независимостта на Arm в производството на чипове. Nvidia се отказа от покупката през февруари, след като Федералната търговска комисия на САЩ заведе дело, за да я блокира.

Цената на акциите на Qualcomm се понижи с 1,6% до 132,27 долара в Ню Йорк. От началото на годината стойността на книжата е спаднала с 28% в съответствие с тенденциите на пазара на акции на компаниите за чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още