IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm ще направи нов опит да навлезе на пазара за сървърни процесори

По този начин разработчикът иска да намали зависимостта си от смартфоните

21:30 | 18.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Централата на Qualcomm в САЩ. Снимка: Bloomberg L.P.
Централата на Qualcomm в САЩ. Снимка: Bloomberg L.P.

Qualcomm Inc. прави нов опит да навлезе на пазара за сървърни процесори, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с плановете на американската технологична компания.

По този начин разработчикът иска да намали зависимостта си от смартфоните.

Qualcomm търси клиенти за продукт, свързан с миналогодишната покупка на стартъпа Nuvia.

Бизнесът на Amazon.com Inc. с облачни услуги, един от най-големите купувачи на сървърни процесори, ще разгледа предложението на Qualcomm, добавят източниците, пожелали анонимност.

Главният изпълнителен директор на компанията Кристиано Амон се опитва да превърне Qualcomm в силен доставчик на полупроводници, а не просто в основен производител на чипове за смартфони. Но предишният опит на компанията да навлезе на пазара на сървъри се оказа неуспешен. Преди четири години Qualcomm се опита да намали разходите и да успокои инвеститорите, след като отблъсна враждебно поглъщане от страна на Broadcom Inc. 

Този път Qualcomm разполага с Nuvia, в която работят разработчици на чипове, натрупали опит в компании като Apple Inc. Амон, който беше в основата на придобиването на бизнеса за около 1,4 млрд. долара през 2021 г., казва, че работата му ще помогне за съживяването на предложенията на Qualcomm от висок клас при смартфоните. В същото време Nuvia е основана като доставчик на технологии за сървърната индустрия.

Пазарът на инфраструктура за облачни технологии – видът оборудване, което Amazon, Google и Microsoft Corp. използват, за да разпространяват данни по света – е генерирал 73,9 млрд. долара миналата година, изчислява консултантската фирма IDC. Това представлява ръст от 8,8% спрямо 2020 г.

За Qualcomm успешното навлизане на пазара на сървърни процесори ще ѝ помогне да се наложи при продукти, които обичайно струват повече. Сегашните предложения на компанията за телефони обикновено се оценяват на десетки долари. Сървърните процесори могат да струват стотици долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още