IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple превърна ноча в iPhone 14 Pro в нов интерфейс, наречен Dynamic Island

Концернът запази цените на телефоните непромени, представи дългоочаквания топ модел на смарт часовника си и втора версия на AirPods Pro

22:02 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Apple превърна ноча в iPhone 14 Pro в нов интерфейс, наречен Dynamic Island

Линията iPhone 14 бе в центъра на вниманието на клиентите и инвеститорите и се очакваше да бъде еволюционно предложение, след като в края на 2020 г. iPhone 12 за първи път донесе възможността за 5G свързаност, предлагайки по-високи скорости на изтегляне, привлекателни за стрийминг на видео и видеоигри.

Apple обяви официално iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. И двата телефона имат нов малък прорез, който замества досегашния и може да се регулира динамично, което представлява първия голям редизайн на дисплея, откакто Apple представи iPhone X през 2017 г. Двете устройства имат и по-бърз чип A16 Bionic и always-on display. 

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук нарича iPhone 14 Pro и Pro Max „най-иновативната професионална линия досега".

Първата забележителна промяна в дизайна на моделите iPhone 14 Pro е дисплеят. Макар че Apple ще предлага обичайните 6,1- и 6,7-инчови варианти, прорезът е заменен с изрез във формата на хапче, в който ще се намират компонентите за Face ID и втори кръгъл изрез за предната камера. Новите модели смартфони на Apple. Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO Новите модели смартфони на Apple. Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

Apple е преместила сензора за близост зад дисплея, а известията вече ще изскачат от прореза в анимация. Apple нарича тази система "Динамичен остров" (Dynamic Island). Уведомленията и сигналите ще се адаптират и движат около прореза, а Apple наистина се стреми към това да анимира и използва системата за нови известия, докато останалата част от дисплея остава изключена. 

В моделите iPhone 14 Pro е вграден чипът A16 Bionic на Apple. С новия си чип Apple се е фокусирала върху енергийната ефективност, дисплея и камерата. Шестядреният процесор включва две високопроизводителни ядра, които използват 20% по-малко енергия, и четири ефективни ядра. 

Този нов чип A16 спомага за плавните анимации във функцията Dynamic Island и ще захранва новата система на камерата на Apple. За първи път в историята iPhone преминава от 12-мегапикселов сензор към 48-мегапикселов. Новата основна камера има до двукратно подобрениепри снимане при слаба светлина, като за всичко това се използва четириядрен сензор с бленда f/1,78 и фокусно разстояние 24 мм. Новият dynamic Island. Снимка: Apple Новият dynamic Island. Снимка: Apple

За повечето снимки сензорът ще прави 12-мегапикселови снимки, за да улови максимално количество светлина. Това позволява на Apple да изрязва сензора по различни начини, за да осигури истинско 2-кратно увеличение при фокусно разстояние 48 мм. Това би трябвало да доведе до някои впечатляващи снимки, а новият сензор дори оптимизира детайлите във формата ProRAW на Apple.

Както iPhone 14 Pro, така и 14 Pro Max ще включват always-on display, който работи с новия уиджет за заключения екран в iOS 16. Той ще поддържа информация като напомняния, събития от календара и времето, без да се налага iPhone да се събужда, за да я покаже.  
Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO
iPhone 14 Pro пристига след скромни подобрения на моделите iPhone 13 Pro от миналата година, които преминаха към 120Hz ProMotion дисплей с висока честота на опресняване и три изцяло нови камери. От страна на Android Samsung представи Galaxy Fold 4, който съчетава таблет и телефон в едно устройство, и Galaxy Flip 4, който се сгъва наполовина.

Apple обяви iPhone 14 и 14 Plus, които запазват голяма част от дизайна на iPhone 13 - включително прореза за селфи камерата и сензорите за Face ID – напълно според слуховете, които сочеха, че само моделите 14 Pro ще се лишат от прореза. Така или иначе, на пръв поглед iPhone 14 прилича ужасно много на 13, със същия плосък дисплей.

Основните модели на своята линия iPhone 14 са версия с 6,1-инчов дисплей и нов по-голям модел Plus с 6,7-инчов дисплей. И двата са с удължен живот на батерията и се предлагат в пет цвята.

По отношение на снимането има ултракъсофокусна и нова 12-мегапикселова основна камера с бленда f/1,5 и стабилизация на базата на сензор. Apple твърди, че има 49-процентно подобрение на качеството на изображенията при слаба светлина, и казва, че нощният режим вече е два пъти по-бърз. Отпред има и нова 12-мегапикселова TrueDepth камера с автофокус. Apple казва, че прилага и своята обработка на изображения Deep Fusion на по-ранен етап, като подобрява работата при слаба светлина и цветопредаването - технология, която нарича "Photonic Engine". Видеозаписът получава и нов режим на стабилизация, наречен Action Mode, който използва целия сензор за стабилност, подобен на тези при т. нар. гимбъли. 

Моделите iPhone 14 имат две функции, насочени към безопасността на потребителите: възможност за разпознаване на автомобилна катастрофа и сателитна свързаност за изпращане на спешни съобщения. Това ще става изпращане на спешни съобщения чрез комуникационни сателити, когато сте извън обсега на клетъчен сигнал – функция, наречена Emergency SOS. Антените на телефона могат да се свързват със сателитни честоти. Apple твърди, че изпращането на съобщение може да отнеме по-малко от 15 секунди при ясна видимост към небето, а интерфейсът насочва потребителите да насочат телефона си в правилната посока, както и да преминат през стъпките за свързване с доставчиците на услуги за спешна помощ. Възможно е също така да се използва приложението Find My за споделяне на местоположението, без да се изпраща съобщение. То е безплатно за две години с моделите iPhone 14.

Тези базови модели имат чип A15, който се използваше в моделите iPhone 13. Компанията също така обяви, че телефоните ще имат eSIM - функция, която ще позволи на потребителите да се свързват с оператори без SIM карта. Тя също така ще улесни прехвърлянето от един оператор към друг. Американските модели на iPhone 14 също така се отказват от физическия SIM слот, преминавайки изцяло на eSIM.

Цената на стандартния модел iPhone 14 започва от 799 долара, а на 14 Plus - от 899 долара.  

Дебютът на iPhone 14 се случва в уникален момент: инфлацията повишава цените на абсолютно всичко - включително на потребителските технологии - а бюджетите на домакинствата са ограничени. 

През последната година компанията не се поддаде на спада в доставките на смартфони в цялата индустрия, въпреки че продажбите на iPhone се понижиха с 9% през последното тримесечие в сравнение с предходната година, според изследователя International Data Corp. Според анализатори се очаква базовите модели на iPhone 14 да подобрят маржовете на Apple, като продължат да използват по-стария чип A15.

Търсенето на сериите iPhone 12 и iPhone 13 помогна на Apple да отчете рекордни печалби и продажби през последните две години. Приходите от IPhone са се увеличили с 39% през фискалната 2021 г. и се очаква да нараснат с още 6,7% до рекордните 205 млрд. долара през тази фискална година, която приключва по-късно този месец.

„Резултатите от продажбите на iPhone от началото на годината досега са впечатляващи и са най-голямата причина, поради която компанията до голяма степен се противопостави на икономическия спад", каза Джийн Мюнстер, управляващ партньор в Loup Ventures. „Поддържането на инерцията в този сегмент по време на празниците в лицето на стресираните потребители ще бъде от първостепенно значение за инвеститорите при представянето на новите модели“. 

Apple не се поддава на спада в доставките на смартфони в цялата индустрия, които са намалели с почти 9% през последното тримесечие в сравнение с година по-рано според данни на изследователската компания International Data Corp. През първото полугодие светъл лъч на пазара са били смартфоните на цена над 900 долара, показват данни на Counterpoint Research.

Миналата година iPhone 13 с 6,1-инчов дисплей и 128 гигабайта памет дебютира на цена от 799 долара, а версията Pro със същия размер, с по-добра система на камерата и други подобрения, започва от 999 долара. Цената на по-големия iPhone Pro започна от 1099 долара през миналата година.

Средните продажни цени на iPhone се повишиха до 954 долара през юнското тримесечие в сравнение със 783 долара през септемврийското тримесечие на 2019 г., когато беше представен iPhone 11, показват оценките от проучването на Consumer Intelligence Research Partners сред потребителите.

Някои анализатори прогнозираха предварително, че Apple може да увеличи цените с iPhone 14, тъй като компанията е изправена пред засилен натиск за намаляване на разходите. „Ценообразуването на IPhone е основният фокусен елемент за инвеститорите", написа в бележка от миналата седмица Уамси Мохан, анализатор в Bank of America Global Research. Е, оказа се, че компанията запазва цените непроменени. 

Новите часовници и Apple Watch Ultra

След яростни слухове и изтичания на информация през последната седмица Apple представи новия Apple Watch Ultra - свръхголяма и здрава версия на часовника си, насочена към спортно активните клиенти. След първото представяне на часовника през 2015 г. компанията създаде набор от функции, насочени към здравето и спортните резултати. Новите модели смартчасовници Apple Watch. Снимка: Apple.com Новите модели смартчасовници Apple Watch. Снимка: Apple.com

Компанията пусна и модел SE, най-ниската ценова версия на продукта, който според нея е с 20% по-бърз от предишната версия. Моделът SE с GPS ще струва 249 долара.

Apple Watch Ultra се различава от това, което предлага Apple Watch Series 8, в редица области. За да съответства на премиум размера, Apple Watch Ultra използва и голям титаниев корпус, който осигурява по-висока защита от стоманените и алуминиевите версии, използвани при другите модели. 

Друга промяна е отстрани, тъй като цифровата коронка и страничният бутон вече са разположени в малка разширена част на единия ръб. Цифровата коронка е леко потънала в този участък, отчасти за да се осигури по-голяма защита. Във вътрешността Отвътре Apple Watch Ultra се задвижва от новия чип S8. А цената на модела възлиза на 799 долара за САЩ. 

Новообявеният Apple Watch Series 8 е актуализация с акцент върху подобренията в скоростта и фитнеса. Слуховете сочеха, че предишните две поколения Apple Watch са били значително преработени. Вместо това за 2022 г. Apple повтори съществуващия дизайн с малки промени, които подобряват цялостното изживяване. Apple Watch Series 8 може лесно да бъде сбъркан с Apple Watch Series 7, който се появи преди него. Извитото шаси, цифровата коронка, изрезите за високоговорителите и дисплеят от край до край са идентични. Новият Apple Watch Ultra. Снимка: Apple.com Новият Apple Watch Ultra. Снимка: Apple.com

„Apple Watch се превърна в незаменим спътник", заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук във видеопрезентация по време на събитието. Series 8 има функция за отчитане на температурата, която според компанията ще може да помага на жените да преценяват кога са в овулация. 

Той ще има и функция за разпознаване на сблъсъци, активирана от нови вътрешни сензори. Не е било необходимо да се променя външният дизайн, за да се приспособи към новия сензор за телесна температура. Използва се контактът на съществуващия сензор с кожата, за да се правят периодични измервания и да се наблюдават тенденциите в температурата.

Подобно на другите здравни сензори на Apple Watch, температурният сензор не е предназначен да замени специализираното медицинско оборудване. Вместо това той ще предупреждава потребителя, ако дадена тенденция показва здравословни проблеми, като например здравето на жените. Устройството може да дава оценка на датата на овулацията, за да помогне на жените да разберат по-добре своя цикъл. Данните за проследяване на цикъла са криптирани в устройството и могат да бъдат отключени само с код за достъп.

Новият режим на ниска консумация на енергия може да осигури до 36 часа живот на батерията с едно зареждане. Той деактивира някои функции, като например постоянно включения дисплей. Той ще е наличен в Apple Watch Series 4 и по-нови модели. Пазар на смарт часовници. Графика: Statista.com Пазар на смарт часовници. Графика: Statista.com

Вариантите за цвят на алуминиевия модел включват Midnight, Starlight, Silver и (PRODUCT)RED. Стоманената версия се предлага в следните цветове: сребрист, графит и златен. Клиентите на Apple могат да го закупят за 399 долара за вариант с GPS и 499 долара за вариант със Сим карта. Закупуването на този модел дава на клиентите 3 месеца Fitness+. 

Компанията също така изтъкна начина, по който часовникът е помогнал на хората с функциите за разпознаване на падания, нередовен сърдечен ритъм и спортни тренировки.

От пускането на първия Apple Watch през пролетта на 2015 г. Apple е лидер в бизнеса с компютърни часовници. Според изчисленията на фирмата за анализи Canalys през първата половина на годината Apple е продала 18 милиона часовника, което ѝ осигурява пазарен дял от 52%.

През второто тримесечие на 2022 г. часовникът на Apple съставлява около 29% от пазара на смарт часовници, показват данни на Counterpoint Research. Apple Watch се превръща във все по-важна част от бизнеса на технологичния гигант, като представлява голяма част от сегмента Wearables, Home and Accessories, който през последното тримесечие генерира около 8 млрд. долара. Apple Watch е обвързан с iPhone, което означава, че продуктът помага на потребителите да купуват по-нови модели смартфони и носи ползи на Apple не само от цената на хардуера на умния часовник.

И AirPods Pro 2

За хората, които просто искат безжични Bluetooth слушалки, които безпроблемно да се свързват с техните устройства Apple, основните AirPods имат смисъл. Но ако искате всичко това плюс блокиращо звука активно шумопотискане, по-скъпите AirPods Pro са правилният избор. Най-накрая, след почти три години, Apple обнови тези първокласни слушалки.

Току-що обявеното второ поколение AirPods Pro не изглежда различно, но подобрява оригинала от 2019 г. по няколко начина. Apple твърди, че активното потискане на шума е два пъти по-добро. Плъзгането на пръста отстрани вече контролира силата на звука, а в калъфа има нов чип H1 и високоговорител, които помагат за намирането на вашите Pro, когато са заклещени между възглавниците на дивана.

Най-значителната актуализация е увеличеното време за работа на батерията: шест часа слушане, в сравнение с 4,5 часа. Това няма да ви стигне за цял работен ден, но с калъфа за зареждане потребителите вече получават до 30 часа общо време за слушане. Току-що обявеното второ поколение AirPods Pro не изглежда различно, но в някои отношения е по-добро от оригинала от 2019 г. APPLE INC. Току-що обявеното второ поколение AirPods Pro не изглежда различно, но в някои отношения е по-добро от оригинала от 2019 г. APPLE INC.

Засега все още си оставаме със същия дизайн на AirPods Pro и силно критикуваните извити стъбла. Новите Pro могат да блокират повече шум и са по-откриваеми от преди, но все още могат да излетят от ушите Ви, когато свалите пуловера си. Моделът запазва досегашната си цена от 249 долара. Моделите Pro предлагат активно шумопотискане, което дава основание на потребителите да платят за по-високия клас. Другите модели струват 129 и 179 долара, а версията за слушалки над ушите - AirPods Max - струва 549 долара. 

Първите AirPods бяха пуснати на пазара през 2016 г., като част от разширяването на обхвата на аудио аксесоарите, което включваше и мини високоговорителя HomePod. Компанията работи и по по-усъвършенстван, по-голям домашен високоговорител, който ще бъде пуснат на пазара през следващата година, съобщи Bloomberg News.

*ноч - прорезът в горната част на дисплея

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още