fallback

Нов български робот ще унищожава плевелите при земеделските култури

Българската роботика се нуждае от специализирано финансиране от рисков капитал за стартиращи хардуерни компании, посочи Кристиян Михайлов

20:30 | 17.08.22 г.

Нов български агроробот за плевене на селскостопански култури ще бъде представен на 20 септември в София Тех Парк. Българската роботика се нуждае от специализирано финансиране от рисков капитал (VC) на стартиращи хардуерни компании, както и от университетска специалност за обучение на кадри. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

Той коментира предизвикателствата пред роботиката в България, както и предстоящата Световната конференция по роботика, която ще се проведе в Пекин между 18-21 август и на която ще дебютират над 30 нови робота.

„В Инкубатора по роботика на ПАРА в момента се разработва специализиран робот за плевене на селскостопански култури, дело на младежи от България, разкри Михайлов .– Роботът е в напреднала фаза от гледна точка на NVP. В момента се тества в лаборатория и ще бъде презентиран в София Тех парк на 20 септември.“

Кристиян Михайлов обясни, че това е робот, който посредством изкуствен интелект, следи какво се случва с плевелите и може да ги унищожи, минавайки по земната повърхност.

Инкубаторът по роботика предоставя на проекта достъп до хардуер и лаборатории, а финансирането идва от частни средства.

Според Михайлов няколко са предизвикателствата в развитието на роботиката в България – нужен е хардуерен фонд за рисков капитал (VC) фонд, който да инвестира в хардуерни стартъпи.

По думите му в направения от ПАРА доклад по роботика за миналата година се вижда, че проектите, свързани с индустриалната автоматизация се увеличават, постоянно се интегрират роботи. "Открити са четири нови високоавтоматизирани фабрики и има три нови, финансирани от венчър кепитал в сферата на роботиката и автоматизацията", съобщи той.

Михайлов потвърди, че в България вече има около десет компании, които са удостоени с т. нар. "seal of excellence" (отличителен знак за изключителни постижения на Европейската комисия). „Финансирането, което им е необходимо, е около 60 до 80 млн. лв., което може да бъде осъществено включително и чрез европейско финансиране, за да бъдат подпомогнати при създаването на първите им продукти“, заяви Кристиян Михайлов.

Къде са иновациите в света на роботите. Къде е тяхното предназначение в селското стопанство? Защо в Техническия университет в София не се открива университетска програма за специалност по кибернетика и роботика? Склонни ли са VC фондовете да подкрепят стартъпи в областта на роботиката и автоматизацията? Какво научиха българските компании, какви са перспективите и интересът към проведеният вчера информационен ден по първата процедура за програмата "Технологична модернизация" по Плана за възстановяване и устойчивост?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Стартъпи виж още