IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов български робот ще унищожава плевелите при земеделските култури

Българската роботика се нуждае от специализирано финансиране от рисков капитал за стартиращи хардуерни компании, посочи Кристиян Михайлов

20:30 | 17.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нов български агроробот за плевене на селскостопански култури ще бъде представен на 20 септември в София Тех Парк. Българската роботика се нуждае от специализирано финансиране от рисков капитал (VC) на стартиращи хардуерни компании, както и от университетска специалност за обучение на кадри. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

Той коментира предизвикателствата пред роботиката в България, както и предстоящата Световната конференция по роботика, която ще се проведе в Пекин между 18-21 август и на която ще дебютират над 30 нови робота.

„В Инкубатора по роботика на ПАРА в момента се разработва специализиран робот за плевене на селскостопански култури, дело на младежи от България, разкри Михайлов .– Роботът е в напреднала фаза от гледна точка на NVP. В момента се тества в лаборатория и ще бъде презентиран в София Тех парк на 20 септември.“

Кристиян Михайлов обясни, че това е робот, който посредством изкуствен интелект, следи какво се случва с плевелите и може да ги унищожи, минавайки по земната повърхност.

Инкубаторът по роботика предоставя на проекта достъп до хардуер и лаборатории, а финансирането идва от частни средства.

Според Михайлов няколко са предизвикателствата в развитието на роботиката в България – нужен е хардуерен фонд за рисков капитал (VC) фонд, който да инвестира в хардуерни стартъпи.

По думите му в направения от ПАРА доклад по роботика за миналата година се вижда, че проектите, свързани с индустриалната автоматизация се увеличават, постоянно се интегрират роботи. "Открити са четири нови високоавтоматизирани фабрики и има три нови, финансирани от венчър кепитал в сферата на роботиката и автоматизацията", съобщи той.

Михайлов потвърди, че в България вече има около десет компании, които са удостоени с т. нар. "seal of excellence" (отличителен знак за изключителни постижения на Европейската комисия). „Финансирането, което им е необходимо, е около 60 до 80 млн. лв., което може да бъде осъществено включително и чрез европейско финансиране, за да бъдат подпомогнати при създаването на първите им продукти“, заяви Кристиян Михайлов.

Къде са иновациите в света на роботите. Къде е тяхното предназначение в селското стопанство? Защо в Техническия университет в София не се открива университетска програма за специалност по кибернетика и роботика? Склонни ли са VC фондовете да подкрепят стартъпи в областта на роботиката и автоматизацията? Какво научиха българските компании, какви са перспективите и интересът към проведеният вчера информационен ден по първата процедура за програмата "Технологична модернизация" по Плана за възстановяване и устойчивост?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още