IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Klarna сви наполовина загубата си

Компанията очаква да се върне към рентабилността през тази година

14:26 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведската компания, работеща по модела „купи сега, плати по-късно“, Klarna намали наполовина загубата си през първото тримесечие, като заяви, че е на път да се върне към печалбата до края на годината, пише Financial Times.

Някога най-високо оценената частна технологична компания в Европа, Klarna заяви, че нетната ѝ загуба се е свила до 1,3 млрд. шведски крони (120 млн. долара) през тримесечието, докато кредитната загуба на групата е намаляла с повече от една трета.

Приходите са се увеличили с 13 на сто до 4,9 млрд. шведски крони.

Klarna се превърна в символ на бума и спада на финтех сектора, когато оценката ѝ се срина от 46 млрд. долара до 6,7 млрд. долара миналата година, което накара групата да започне съкращения и да се раздели с част от служителите си.

Основната през 2005 г. Klarna е пионер в бизнеса „купи сега, плати по-късно“, който позволява на клиентите да отлагат плащания или да ги разделят на няколко вноски. Популярната форма на кредит беше подкрепена от бума на електронната търговия по време на коронавирусната пандемия.

В края на миналата година главният изпълнителен директор Себастиан Семиатковски заяви, че очаква Klarna отново да се върне към рентабилността през август или септември 2023 г.

"На път сме да постигнем рентабилност тази година", коментира той при обявяването на финансовия отчет. Последно компанията е генерирала годишна печалба през 2018 г., тримесечна печалба - през второто тримесечие на 2019 г., а месечна печалба - през август 2020 г.

Миналата седмица Klarna обяви, че работи с Airbnb в САЩ и Канада, където позволява на клиентите да разделят разходите си за нощувки, които са на стойност над 500 долара, на пет плащания за шест седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още