IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск ще поиска изключение от санкциите срещу Иран за Starlink

Предприемачът иска да предлага сателитна интернет връзка в страната

10:11 | 20.09.22 г.
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск заяви, че компанията му ще поиска изключение от санкциите срещу Иран, за да предлага сателитната широколентова услуга Starlink в страната, предава Ройтерс.

Мъск направи изявлението си в Twitter в момент, в който в Иран се провеждат големи протести заради смъртта на млада жена в полицейски арест. Някои хора в Twitter призоваха Мъск да предостави базирани на сателит интернет станции.

Достъпът до социални мрежи и до част от онлайн съдържанието е строго ограничен в Иран, а групата за наблюдение на интернет NetBlock съобщи за „почти пълно“ прекъсване на интернет връзката в столицата на кюрдския регион в понеделник, свързвайки го с протестите.

Министерството на комуникациите и информационните технологии на Иран не е открито веднага за коментар. Министерството на външните работи, мисията на Иран в Организацията на обединените нации и Бюрото за индустрия и сигурност на Съединените щати не са отговорили веднага на исканията за коментар пред Ройтерс.

Мъск не уточнява от коя държава Starlink ще поиска изключение, но Иран е изправена пред широкообхватни санкции.

От своя страна, SpaceX иска бързо да разшири бизнеса със Starlink. За дял от пая се борят и конкурентни сателитни комуникационни компании като OneWeb, a Amazon предстои да пусне Project Kuiper.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още