IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат над 30 млн. лв. за проекти за киберсигурност и информационни технологии

Министерството на иновациите и растежа отваря втората мярка по Плана за възстановяване и устойчивост

13:41 | 28.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През октомври ще се отвори втората мярка по Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Тя е с бюджет 30,6 млн. лева и е за киберсигурност и решения в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), съобщиха от министерството.

В момента процедурата „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в МСП“ е публикувана за обществено обсъждане, а предложения и коментари могат да се правят до 30 септември включително тук.

По нея българските компании могат да получат грантове от 3 хил. до 20 хил. лева, като няма да се налага съфинансиране. Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация.

Фирмите ще получат финансиране за повишаване на киберсигурността си, както и софтуер за оптимизиране на управленските решения, защита на информацията в локални мрежи. С мярката предприятията в страната ще могат да подобрят дигиталния си маркетинг и информационната си сигурност.

След приключването на 30 септември на общественото обсъждане МИР ще публикува точен списък на допустимите за финансиране услуги и дейности, за да могат фирмите да подготвят проекти. Мярката е насочена към компании от почти всички сектори на българската икономика, с изключение на „Селско, рибно и горско стопанство“, „Добивна промишленост“, „Строителство“, „Образование“ и „Социални дейности“, които се финансират по други специални програми.

От МИР напомнят, че до седмици предстои отваряне за кандидатстване и по третата мярка за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост – за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии). Бюджетът е в размер на 200 млн. лева.

На 21 септември приключи кандидатстването по първата процедура по Плана – „Технологична модернизация“. Подадените проекти са 2539, като безвъзмездната финансова помощ е близо 634 млн. лева. Бюджетът на процедурата е 260 млн. лева.

Само по линия на Министерството на иновациите и растежа по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината за микро-, малки и средни компании има предвидени 600 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още