IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Моделът на Враца за развитие на IT сектора се прилага в Разград и Търговище

Предимствата на малкия град са, че има нормален трафик, свободни места в детски градини и училища, а заплатите в IT сектора са съпоставими с тези в София, посочи Тихомир Кръстев

15:50 | 13.12.22 г.

Дигиталната индустрия във Враца преживява сериозно развитие през последните години, като броят на фирмите в града се увеличава, а има и приток на големи фирми отвън. Това е съпътствано от все по-голям интерес към индустрията от ученици и хора, търсещи преквалификация. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Кръстев, вицепрезидент по технологиите във Vola Software.

"Началото е доста трудно, докато се изгради подобна индустрия в по-малките градове, коментира експертът. – След това нещата започват да се случват от само себе си и с много труд. Когато развиваш подобен сектор, неминуемо ще има успех в един момент... Двигателят и във Враца е да има будни и проактивни хора".

Кръстев обясни, че "Враца Софтуер Общество" организира курсове за напълно начинаещи в IT сектора, защото има много фирми, които търсят служители, и възможности за стаж, като се привличат и хора извън града.

По думите му предимствата на малкия град са, че има нормален трафик, всичко необходимо е на по-близко разстояние, има свободни места в детски градини и училища, а заплатите в IT сектора са съпоставими с тези в София.

Тихомир Кръстев коментира, че моделът на "Враца Софтуер Общество" за развитие на IT сектора в момента се прилага в Разград и Търговище, където условията са подобни. Според него все повече млади хора се насочват директно към IT сектора – сред тях ученици, които от ранна възраст се насочват към програмирането.

Колко човека са минали през курсовете на "Враца Софтуер Общество"? Как споделените работни пространства помагат за развитието на сектора в малките градове може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още