IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАИ: Приоритет е да позиционираме България обратно в полезрението на американските инвеститори

С роудшоу в САЩ ще се проведат два международни бизнес и инвестиционни форума, съобщи Богдан Богданов

12:48 | 06.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основният ни приоритет е да позиционираме България обратно в полезрението на американските инвеститори и то в определени приоритетни сектори, защото години наред ние не сме били предпочитана дестинация по ред причини. Това казва в интервю за БТА изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов.

"От изключителна важност е да дадем ясен сигнал, че въпреки моментната политическа нестабилност България може да предложи ключови за американските компании ресурси и достъп до пазара на Европейския съюз с над 1,3 милиарда потребители. Ще следваме и нашите инвестиционни приоритети, свързани с привличане на нови инвестиции в сектори с висока добавена стойност", съобщи той.

БАИ организира в САЩ два международни бизнес и инвестиционни форума в рамките на проект "Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. Събитията ще преминат под формата на роудшоу. Те са организирани съвместно с Американската търговска камара в България (AmCham) и са подкрепени от български предприемачи, акселератори, представители на стартъп екосистемата, специалисти по европейски грантове и представители на местната власт. Първата конференция, която ще се проведе днес (6 декември) в Сънивейл (близо до Сан Франциско), щата Калифорния, ще бъде фокусирана върху IT индустрията и стартъп компаниите. Форумът ще се състои в централата на най-големия акселератор в света Plug&Play. Втората локация е Портланд, щата Орегон, на 8 декември, и ще е с индустриална насоченост.

Изпълнителният директор на БАИ изтъкна, че САЩ са пазар, който приоритетно трябва да развиваме, в това число и заради факта, че все повече американски компании търсят алтернативни локации за развитие на своя бизнес в Европа, особено с оглед влошената в момента геополитическа обстановка.

„Търсят се най-вече локации, от които могат да обслужват своите клиенти в Европа, да имат достъп до ключови кадри и ноу-хау, локации, в които има необходимата експертиза, свързана с европейското законодателство. България в момента успешно се позиционира в района на Източна Европа и виждаме засилен интерес от IT компании“, допълни Богданов.

По време на предстоящото роудшоу България ще се фокусира върху привличане на инвеститори от IT сектора и аутсорсинга, машиностроенето, енергетиката, електрониката – производство на прецизна механика и електроника.

Богдан Богданов съобщи, че се очаква в следващите месеци някои от американските проекти, които най-вече са насочени към IT индустрията, да се случат в България, но не се ангажира със срокове. „Понякога такива проекти отнемат повече време и по тази причина не можем да потвърдим дали това ще се случи през следващите месец или два“, обясни изпълнителният директор на БАИ.

По думите му в областта на енергетиката в нашата страна все още няма проекти, които да са в напреднала фаза. В момента се водят предварителни разговори след заявен интерес към България за доставка на оборудване в енергийния сектор и направленията са няколко – първо по проектите, които са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, като американските компании проявяват интерес към тях и евентуалното им бъдещо развитие през следващите три години.

Той отбеляза, че тези проекти са свързани не само с доставка на оборудване за България, но и организирането на локално производство, което да е насочено към Европа. „Крайно време е България да започне да използва предстоящи проекти за снабдяване на определено оборудване с конкретни изисквания към доставчиците да организират локално производство“, смята изпълнителният директор на БАИ.

Богданов съобщи и за предстояща среща с американски компании с интерес в сектори, свързани с кръговата икономика, оборудване за рециклиране и производство на електричество от алтернативни източници. Той обаче подчерта, че срещите са в начален етап и все още от Българската агенция за инвестиции не могат да потвърдят за заявен интерес или конкретно намерение от страна на компаниите.

По отношение на инвестиционния процес в страната през следващата година, извън интереса на американските компании, изпълнителният директор на БАИ съобщи, че в момента се очаква няколко по-големи инвестиции да се реализират до юни 2023 г., като това са основно производствени предприятия. IT секторът също се очаква да расте, но не с темповете, отчетени тази година.

„Ако обобщим, ще имаме забавяне на преките чуждестранни инвестиции, което се дължи на икономическата обстановка и високата стойност на финансовия ресурс, и това ще направи компаниите много по-предпазливи в инвестиционните си решения през следваща година", прогнозира Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още