fallback

ЕС иска да научи от технологичните гиганти какви са инвестиционните им планове

Блокът обмисля дали да накара Big Tech да плащат за развитието на телекомуникационните мрежи

12:03 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия иска да попита технологичните гиганти и телекомите в Европейския съюз за техните инвестиционни разходи и планове за облачна инфраструктура, преди да се насочи към приемането на закон, който може да накара първите да плащат за мрежови разходи, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia и големите оператори твърдят, че този ход е свързан изцяло със справедливия принос на шестте най-големи доставчици на съдържание, които отговарят за малко повече от половината от интернет трафика на данни.

Google на Alphabet, Netflix, Meta, Amazon.com и други технологични гиганти споделят, че идеята е сравнима с данък върху интернет трафика, който може да подкопае европейските правила за неутралност на мрежата.

Комисията планира да започне обществени консултации с дълъг въпросник следващата седмица, въпреки че сроковете все още могат да бъдат променени, допълва източникът. Периодът може да продължи около 12 седмици, преди ЕК да изготви законопроект, който страните от ЕС и властите в блока трябва да одобрят, преди да се превърне в закон.

ЕК ще попита технологичните гиганти и телекоми в какво инвестират, как ще се развие това и дали има пропуски в инвестициите, твърди източникът.

Освен това ще бъдат попитани за техните виждания относно преминаването към облачна инфраструктура и инвестициите, необходими за това, тъй като регулаторите искат дебатът да премине отвъд разходите за кабели и кули.

Регулаторите също така искат да знаят повече за отношенията между технологичните компании и доставчиците на телекомуникационни услуги.

ЕК ще попита участниците в консултациите за реакциите на регулаторите в други части на света относно мрежовите такси, като например в Южна Корея и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 11.01.23 г.
fallback
Още от IT и телекомуникации виж още