IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2025 г. ще бъде завършен трансграничен 5G транспортен коридор между София и Атина

Какво ще ни осигури проектът 5G SEAGUL?

18:05 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Гигабитовите скорости на 5G ULTRA мрежата на А1 са на разположение за жителите на все повече населени места и курорти в страната. Представителите на бизнеса и крайните потребители използват все по-усилено възможностите на петото поколение мобилни мрежи в ежедневието. За да се ускори темпът на развитие на икономиката чрез навлизане на автоматизирана мобилност или т.нар. използване на автономни автомобили, важно условие е 5G инфраструктурата да обхване и основните пътни артерии и селските райони.

Решителна стъпка в тази посока е проектът 5G SEAGUL, с който непрекъсваеми 5G услуги и роуминг ще бъдат на разположение на пътуващите и местните граждани по протежението на целия трансграничен коридор София – Атина. По съвместното начинание работят А1 България, COSMOTE Гърция и WINGS ICT Solutions.

Сътрудничество без граници

В българската „отсечка“ А1 ще изгради 173 км от София до ГККП Кулата, а COSMOTE Гърция ще изгради 5G мрежа в продължение на около 300 км от ГКПП Промахон до Велестино. Мрежата, която ще бъде използвана за проекта, е от пето поколение и е както със смесена архитектура (Non-standalone – NSA), така и на самостоятелна 5G мрежа (SA).

Проектът се осъществява по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ No 101094584 и ще се реализира в рамките на две години – от 2023 до 2025 година. Общата стойност на 5G SEAGUL е 22 484 221,68 лева, от които 50% са еврофинасиране, а останалите средства ще се инвестират от участниците в проекта.

Какво ще се промени?

След реализирането на 5G SEAGUL резултатите ще се изразят в съществено подобряване на 5G свързаността около магистралата и граничната зона между България и Гърция. Това, което обещава да доведе до още по-сериозен тласък на развитието на икономиката в този регион, е възможността по трансграничния коридор София – Атина да преминават автономни автомобили, задвижвани през 5G. Автоматизираната мобилност със сигурност би ускорила значително обмена на стоки между България и Гърция.

По тази причина след приключването на изграждането, интегрирането и тестването на мрежите от двете страни на границата, координаторът на проекта WINGS ICT Solutions ще проведе полеви изпитания с автономни автомобили, оборудвани със специални 5G бордови устройва и сензори. Те ще имат за цел да покажат възможностите на 5G мрежата да поддържа свързани и автоматизирани решения за мобилност.

5G свързаност в селските райони

Жителите на селските райони по протежение на магистралата също ще могат също да се възползват от ефектите на 5G SEAGUL и скоростите на 5G мрежите. Това ще създаде възможности и за развитието на бизнес в региона и последващото създаване на работни места.

Последна актуализация: 18:06 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още
Финанси виж още