IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Orange изпълни целта си за приходите, след като повиши цените на услугите си

По-високите цени все пак накараха част от потребителите да се отдръпнат от компанията

10:44 | 26.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Orange отчете приходи от продажби, които съответстват на целите ѝ за 2023 г., но се оказаха малко по-ниски от очакваното от анализаторите за първото тримесечие. Това се случи, след като увеличенията на цените с цел справяне с инфлацията доведоха до лек ръст на броя на мобилните клиенти, които напуснаха френския телекомуникационен гигант, пише Bloomberg.

Приходите за тримесечието са достигнали 10,62 млрд. евро, или с 1,3% повече спрямо година по-рано, обяви базираната в Париж компания. За сравнение - средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 10,65 млрд. долара.

Orange увеличи цените си през първото тримесечие в няколко страни, включително на най-големия си пазар – Франция. Резултатите са първа индикация как този ход се отразява на броя на абонаментите, като нивото на отдръпващите се абонати за периода е 12%, или с 0,8 процентни пункта повече спрямо година по-рано. Ценовият скок ще влезе напълно в сила през второто тримесечие.

Главният изпълнителен директор Кристел Хейдеман, която пое ръководството през миналия април, обяви стратегия, фокусирана върху консолидацията в Европа и експанзия в Африка. Освен това тя инициира преразглеждането на стратегията на дигиталното банково звено на Orange – бизнес, който има над 2 млн. клиенти във Франция и Испания, но не успя да генерира средства, откакто започна работа през 2017 г.

„Представянето ни отново е движено от забележителния растеж в Африка и Близкия изток и от силния, движен от стойността, растеж в Европа“, коментира Хейдеман. „През това тримесечие нашите ритейл услуги се завърнаха към растежа в Испания“.

Печалбата преди лихви, данъци, обезценка и амортизация е нараснала с 0,5 до 2,59 млрд. долара през тримесечието, като е отговорила на очакванията.

Търсенето на партньор за Orange Bank продължава, обяви временният главен финансов директор Жан-Мишел Тибо. Базираната в САЩ инвестиционна фирма Ripplewood Advisors и Cerberus Capital Management обмислят да се включат, твърдят източници, запознати с преговорите.

В Испания, втория по големина пазар на Orange, Европейският съюз разследва планираното сливане на телекома с конкурента му Masmovil Ibercom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още