IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone планира да съкрати 11 хил. работни места

Компанията ще направи това в рамките на следващите три години

14:02 | 16.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новият главен изпълнителен директор на Vodafone Маргерита Дела Вале разкри план за съживяване на растежа на телекомуникационния гигант, като обеща съкращения и опростяване на корпоративната структура на компанията, пише Bloomberg.

Vodafone ще съкрати около 11 хил. позиции през следващите три години, ще работи по преструктурирането на бизнеса си на германския пазар и ще започне „стратегически преглед“ на испанското си подразделение, гласи изявление на базираната в Нюбъри, Великобритания, компания. През април Bloomberg писа, че Vodafone е привклякла интерес за поглъщане на дейността ѝ в Испания.

Дела Вале, ветеран от Vodafone, която преди това беше главен финансов директор и временен главен изпълнителен директор, преди през април да заеме за постоянно най-високата позиция, е натоварена с възраждането на успеха на компанията, която страда от спад на цената на акциите и трудности в консолидирането на огромните глобални операции. В изявлението си лидерът коментира, че ще преразпредели ресурси, за да се съсредоточи върху „качествената услуга, която нашите клиенти очакват“ и да разшири бизнес отдела на Vodafone.

„Представянето ни не беше достатъчно добро. За да печели постоянно, Vodafone трябва да се промени“, коментира Дела Вале. „Моите приоритети са клиентите, опростяването и растежът. Ще опростим нашата организация, премахвайки сложността, за да си възвърнем конкурентоспособността“.

Коригираният свободен паричен поток, внимателно следена метрика, ще спадне с около 31% до 3,3 млрд. евро през фискалната година до края на март след продажби на активи, но също така поема удар от „очакваните движения на оборотния капитал“, обяви компанията. Голяма част от спада се дължи на промяна в германски закон, който засяга начина, по който Vodafone може да събира пари от клиентите, посочва говорител на компанията.

Печалбата преди данъци, лихви, обезценка и амортизация се очаква да бъде 13,3 млрд. евро за годината, което Vodafone описва като „предимно без промяна“, като се вземе предвид частичната продажба на звеното Vantage Towers и продажбата на бизнеса в Унгария.

Новият главен изпълнителен директор на Vodafone също така трябва да се справя и с редица нови акционери от телекомуникационната индустрия, някои от които все по-ясно изразяват желанието си да повлияят на посоката на развитие на компанията. Emirates Telecommunications Group, или e&, постоянно надгражда дела си и е най-големият акционер в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още