IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата прогноза на Accenture успя да разочарова анализаторите

По-слабите ИТ разходи продължават да натежават на бизнеса на компанията

20:25 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Консултантската компания за информационни технологии Accenture даде прогноза за приходите си за четвъртото тримесечие, която се оказа под средната прогноза на Wall Street, заради притесненията, че нарастващата икономическа несигурност ще продължи да оказва натиск върху ИТ бюджетите и ще попречи на компаниите да подписват нови договори, предава Ройтерс.

Търсенето на ИТ услуги в Съединените щати остава слабо и може да бъде допълнително повлияно, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл говори пред Конгреса в сряда, подсказвайки, че са възможни още увеличения на лихвените проценти.

Миналия месец Cognizant Technology Solutions заяви, че е под натиск при подписването на по-малки договори заради по-слабите дискреционни разходи. Индийският аутсорсинг гигант Tata Consultancy Services през април каза, че американското възстановяване не се е случило според очакванията, а ситуацията в действителност се е влошила.

Accenture прогнозира, че приходите ѝ за текущото тримесечие ще са в диапазона между 15,75 млрд. и 16,35 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите е за 16,35 млрд. долара по данни на Refinitiv.

Цената на акциите на компанията се понижи с 5,5% преди началото на борсовия ден.

През март Accenture заяви, че ще съкрати 19 хил, служители, намалявайки работната сила, която натрупа по време на пандемията. През фискалната 2022 и 2021 година броят на служителите на компанията се увеличи съответно с 16% и 23%. Освен това компанията твърди, че се прицелва към 1,5 млрд. долара съкращения на разходите до края на фискалната 2024 г.

Главният изпълнителен директор Джули Суит заяви, че компанията има 26 клиента с тримесечни резервации за 100 млн. долара или повече.

Новите резервации на Accenture са се увеличили с 2 на сто до 17,2 млрд. долара през третото тримесечие.

Приходите за тримесечието до 31 май са достигнали 16,56 млрд. долара, в съответствие с прогнозите. Като се изключат някои елементи, Accenture е спечелила 3,19 долара на акция, в сравнение с прогноза за 3,04 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още