IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активната и в България американска Accenture съкращава 19 хил. работни места 

Анонсът се разглежда като още един сигнал, че кризата е достигнала и пазара на консултантски услуги

10:05 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Accenture, най-голямата консултантска фирма в света, планира мащабни съкращения на работни места в глобалната си организация. В рамките на 18 месеца ще бъдат съкратени 19 хил. работни места, което представлява 2,5% от общия брой на служителите. По този начин компанията, която е специализирана в областта на IT и технологичните консултации, реагира и на отслабения напоследък бизнес.

Съобщението на компанията се разглежда като още един сигнал, че трудната икономическа среда се отразява и на консултантския бизнес. Миналия месец McKinsey & Co. заяви, че планира да закрие 2000 работни места след бързото нарастване на броя на служителите през последното десетилетие, а KPMG обяви, че е съкратила почти 700 специалисти от своята консултантска практика в САЩ на фона на забавящото се търсене. Други, като EY, намаляват с хиляди служителите си.

„Пандемията създаде много възможности за консултантския бизнес, от които фирмите не можеха да се откажат. Оттук и голямото наемане на служители", казва пред Bloomberg Том Роденхаузер, управляващ партньор на Kennedy Research Reports, който следи консултантския сектор. „Сега наблюдаваме корекция. Вероятно през следващите месеци ще видим още няколко фирми да правят същото“.  

Пандемията създаде много възможности за консултантския бизнес, от които фирмите не можеха да се откажат. Оттук и голямото наемане на служители. Сега наблюдаваме корекция
Том Роденхаузер
управляващ партньор на Kennedy Research Reports

Съобщението на Accenture е за по-малък брой засегнати спрямо съкращенията на работни места в други компании. Повече от половината от съкращенията ще засегнат хора с корпоративни функции, които не са на твърд договор, включително в отделите за човешки ресурси, финансови и правни отдели. Този ход се случва само 16 месеца, след като Accenture обеща да създаде 3000 работни места в областта на технологиите в Обединеното кралство, включително половината извън Лондон, в рамките на три години. Говорител на компанията заяви пред Bloomberg, че този ангажимент все още е в сила.

Според Роденхаузър размерът на съкращението отразява тесните връзки на Accenture с раздвижващата се технологична индустрия. 

“Accenture има доминираща позиция в този сектор като поддоставчик, така че е естествено най-големият доставчик да усети повече последиците от забавянето на сектора", каза той. 

Главният изпълнителен директор Джули Суифт заяви, че компанията "предприема стъпки за намаляване на разходите си през фискалната 2024 г., а и след нея, като същевременно продължава да инвестира в нашия бизнес и в нашите хора".

Компанията също така намали горната граница на прогнозата си, като приходите се очаква да нараснат с между 8 и 10% през тази фискална година, което е по-малко от предишния диапазон от 8 до 11%. Резервациите нарастват до рекордните 22,1 млрд. долара през второто тримесечие, надминавайки прогнозите, което представлява 13% увеличение спрямо същия период на миналата година. По-добрите от очакваното резервации бяха „изненада предвид слабия икономически климат", твърдят анализатори на Bloomberg Intelligence в доклад.

Листваната на борсата Accenture печели по-малко през второто тримесечие на текущата финансова година, т.е. от декември до края на февруари: маржът е спаднал от 13,7% на 12,3%. Ръстът обаче се дължи единствено на подразделението Managed Services, в което Accenture обединява своите услуги за аутсорсинг в световен мащаб. Групата поема управлението на ИТ и други вътрешни процеси за своите клиенти на базата на дългосрочни договори.

От друга страна, чисто консултантският бизнес се свива през второто тримесечие - и особено услугите за технологичните и медийните компании в САЩ, които в момента преминаха към курс на строги икономии.

Accenture е лидер в бранша с повече от 700 хил. служители в цял свят. През последните години компанията се разраства бързо - както органично, така и чрез придобивания. Сега обаче ръководството се опитва да прочисти собствената си организация - стъпка, която понастоящем може да се наблюдава в много консултантски фирми. 

Основаната през 1989 Accenture има големи офиси в София и Пловдив. Компанията е системен интегратор за SAP, Microsoft, Oracle, IBM, Salesforce, Adobe, Workday и други технологични партньори.Тя изгражда и цялостни персонализирани решения за своите клиенти, базирани на микро услуги. В страната ни американският концерн има две основни звена – Technology и Operations Center, в който работят около 1100 души. Засега не е ясно дали съкращенията ще засегнат и страната ни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още